La Cantada Solidària es va moure per diferents carrers i llars de Bellaterra | Laia Tardós Roda
 

Aquesta primavera s’han celebrat unes “Caramelles Solidàries a Bellaterra” amb l’objectiu de recuperar la tradicional festivitat catalana. Les caramelles són una tradició secular que commemora la Resurrecció de Jesucrist, festa popularment coneguda com Pasqua Florida. Els intèrprets o 'caramellaires' recorren els diversos carrers i cases del poble proveïts d’una cistella molt adornada al capdamunt d’una perxa. S’aturen davant les cases o masos i canten per a les famílies que estan al balcó. Un cop acabada la cantada es demana un donatiu – normalment ous però també algun diner – i apugen la cistella per a que l’amo i la mestressa col·laborin, en aquest cas, amb diners per a les beates de la Mare Teresa de Calcuta, a Sabadell.

 

Sembla que no està clar quan ni on es van iniciar les Caramelles però encara es practiquen a diferents indrets de Catalunya i Catalunya Nord. A més a més aquesta festa coincideix amb les arrelades celebracions ancestrals associades als cicles de la Naturalesa, en aquest cas, l’equinocci de primavera. És per aquest motiu que s’hi barreja el caràcter profà i el diví, el popular i el religiós.

 

Entre els organitzadors hi ha la Parròquia de Bellaterra i uns quants veïns i veïnes desinteressats. Han col·laborat El Musical, el Club Bellaterra, la Unió de Veïns i la EMD. Els seus organitzadors destaquen la formalitat dels infants i la constància i esforç en els assajos (5 dissabtes) i les 7 cantades de dissabte passat. També la il·lusió dels pares i mares i finalment l'emoció i el sentiment de les famílies bellaterrenques en acollir-los a la seva llar.