Algunes de les espècies que es poden veure a Bellaterra | Laia Tardós Roda

La fauna d’ocells a Bellaterra és bastant rica i diversa. Es troba a prop de zones naturals i mig urbanitzades com la del campus de la UAB, Collserola i Sant Llorenç del Munt i l’Obac. A més a més, la urbanització a Bellaterra és lleugera i sol disposar de jardins propicis pels ocells.

 

No gaire lluny de l’estació es troba “Lynx Edicions”, una editorial fundada el 1989 a Barcelona que es traslladà a Bellaterra l’any 2002. Aquesta ha publicat l’enciclopèdia Handbook of the Birds of the World (Manual dels Ocells del Món) que consta de 16 llibres de gran format amb les 9.774 espècies que existeixen al planeta.

 

Josep Del Hoyo n’és el seu director i explica que a Bellaterra hi ha prop de 200 espècies d’ocells. Les més comunes són el colom, la tórtora oriental i el tudó. Els cants més habituals de sentir són el de la merla, el pit-roig, el bruel i el cargolet. Aquests dos últims són més difícils de veure degut a la seva petita mida. En canvi, les mallerengues no són abundants però destaquen ja que volen en grup. Finalment n’hi ha d’altres més valuosos com el tallarol de capnegre que és un ocell típicament mediterrani o la puput, que abans criava a la primavera i a l’estiu i després marxava a l’Àfrica. Ara, com la majoria, és resident tot l’any.

 

El seu consell és mantenir els hàbitats i no construir jardins durs o de pedra. Tenir arbres amb fruits i rierols o basses també és molt positiu. Seguidament es poden posar menjadores, amb cacauets i alguna caixa niu perquè els nostres boscos són joves i no hi ha arbres antics amb cavitats naturals per a que puguin criar-hi.