Acte d’apadrinament dels gegants de Bellaterra, Domènec i Martineta (1990) | Bellaterra 1930 – 1975. Crònica 75 anys, Ignasi Roda

Aquest cap de setmana arriba la 33ena edició de la Festa Major de Bellaterra. La primera gran festa va ser l’any 1983, organitzada per la Unió de Veïns, fins l’any 2012 que va passar a fer-ho la nova EMD i el consell de cultura.

Per final de festa, com cada any, hi haurà el ball de gegants i la banda d’El Musical; però, d’on van sortir els gegantets i qui els va construir?

L’origen va ser una celebració de Sant Agustí l’any 1990 en el que un veí, Agustí de Uribe, va organitzar una festa amb un doble objectiu: celebrar el dia del seu sant i col·laborar en l’elaboració dels gegants. La iniciativa va ser d’Ignasi Roda i la construcció dels caps la va fer Amadeu Farré, constructor de màscares i escenògraf de Vilafranca. Els convidats, a més de sopar, van pintar els caps dels gegants, fer l’estructura i dissenyar un primer vestuari en paper.

Més endavant, se’ls va buscar un nom, Domènec – perquè Bellaterra està construïda sobre el solell de Can Domènech – i Martina – pel patró de Cerdanyola, Sant Martí. També es va fer un concurs per a triar el vestuari de roba i, finalment, es van oferir com a donació a la Unió de Veïns i al Grup Escolta Bellaterra.

En paraules de Uribe “ l’Objectiu d’aquesta donació era, de la mateixa manera que en Domènec i la Martineta han d’estar junts, les entitats de Bellaterra també han de mantenir-se unides i fer ballar els gegants a totes les festes possibles.”