La casa pairal a Bellaterra, avui en dia seu d'Amics de la UAB Foto: Família Vila-Puig

 

 

MEMÒRIA:

Domènec Codina, el meu avi, va tenir la bona pensada, l'any 1934, de comprar un terreny a Bellaterra per fer-s'hi construir una torre. Al prendre aquesta decisió va marcar nostre destí, ja que els esdeveniments de l'any 1936 propiciaren que la casa, tot just acabada, es convertís en un benaurat aixopluc. La guerra civil obligà els pares a mudar-se de Caldes d'Estrac, poble en el que vivíem, a Bellaterra, on l'Elisa i jo seguim encara. No ens hem mogut mai ni pensem fer-ho, si un ineludible fat no ens hi obliga.

Un cop comprada la parcel·la, s'encarregaren els plànols de la construcció a un arquitecte de prestigi: Pelai Martinez Paricio, autor junt amb Raimon Duran i Reynals, del vestíbul de l'estació de França i del Palau de les Arts Gràfiques de l'Exposició Internacional de 1929. Martinez va dissenyar una casa senzilla i agradable, orientada a l'Est i situada en un turó plantat de pins,  envoltat de vinyes i camps ben conreats -avui tots erms- que tenen com a fons la serralada de Collserola.

 

Visquérem a Bellaterra gaudint de la tranquil·litat del camp, sols alterada pels bombardejos de l'aviació franquista a Barcelona.

 

Els meus records d'infant transcorregueren prop i dins els murs del volgut edifici. Son moltes les vivències que guardo d'aquells anys, en els que malgrat la guerra -als petits ens afectava de manera relativa- jo i els meus germans visquérem a Bellaterra gaudint de la tranquil·litat del camp, sols alterada pels bombardejos de l'aviació franquista a Barcelona.

El pare, el pintor Joan Vila-Puig, tenia l'estudi en la casa en la que va viure els seus darrers vint-i-set anys, deixant constància en moltes teles i dibuixos del paisatge d'aquell estimat entorn.

 

Fa alguns anys la finca ha estat per sort  recuperada. Actualment es seu de la fundació Amics de la Universitat Autònoma