Ple municipal de l'EMD de Bellaterra – 19 octubre 2016 | Laia Tardós Roda
 

El ple va començar a les 20:05h del passat dia 19 d’octubre de 2016. Es va aprovar l’acta del ple anterior amb petites modificacions d’ERC i Convergència.

 

A continuació, ERC va votar desfavorablement als pressupostos amb l’afegit de les subvencions rebudes recentment a l’EMD. Convergència es va abstenir argumentant la necessitat de destinar major part dels pressupostos al manteniment de voreres i carrers. Gent per Bellaterra va indicar el seu treball a partir d’una subvenció lligada a un pla d’ocupació.

 

En el següent punt, Ramon Andreu va parlar d’un procés obert per a que es puguin presentar propostes de creació d’una bandera i escut de l’EMD de Bellaterra, la qual n’ha de tenir per llei. La votació es faria en doble ronda i a través del web bellaterraparticipa.cat. Tots els grups hi van estar a favor.

 

El quart punt tractava el reglament de “Bellaterra participa”. Gent per Bellaterra va explicar que és una plataforma per involucrar més gent en el petit procés polític de Bellaterra i que es faria de forma telemàtica per a tenir un cost més econòmic, immediatesa i rapidesa. Els dos òrgans de control serien un Comitè Jurídic – format per la secretària, un jurista i una politòloga – i una Comissió de Seguiment – format per les mateixes figures de secretària i jurista i un tècnic informàtic.

ERC s’hi va posicionar en contra perquè consideren que simplifica el concepte de participació i reclamen una participació real fruit d’un debat amb temps. Van fer notar que l’eina “Bellaterra participa” no és un espai de debat sinó d’elecció simple i les opinions necessiten temps i informació completa per a formar-se. Finalment, el mateix grup va denunciar que BellaterraTV no s’adequa a la llei ja que estén les convocatòries de “Bellaterra participa” a través d’un mitjà no accessible a tothom.

Des de Convergència també es va fer incidència en que la via telemàtica no hauria de ser l’única en el procés de votació. És per això que van votar-hi en contra perquè creuen, com ERC, que l’idea és bona però ha de madurar una mica més.

Gent per Bellaterra va replicar l’estratègia de testeig amb el pla de mobilitat i va exposar la possibilitat d’assistència a les oficines de l’EMD per a fer l’operació a través d’internet, en cas de no disposar-ne al domicili.

 

El tema va portar cua. Van haver-hi rèpliques dels altres dos grups municipals per fer notar la seva oposició. Joaquim Oltra, portaveu d’ERC, va citar la necessitat d’incidir en una cultura participativa i va fer una crítica al pretès anonimat del porta a porta del pla de mobilitat. Segons Oltra, el procés queda desvirtuat ja que el sistema està muntat d’una manera que exclou una part dels ciutadans i no garanteix que tots els bellaterrencs se’n assabentin. Jordi Macarulla, portaveu de Convergència, va fer una crida a la prudència i va reclamar l’opció de votació presencial a les oficines de l’EMD. Ramon Andreu, president de l’EMD (GxB) va admetre que espera una participació al voltant del 10-20%  ja que normalment  la participació en aquest tipus de consultes és molt baixa.

 

El sisè punt va consistir en una moció presentada pel Grup d’Esquerra Republicana de Catalunya-Acord Municipal, per la denominació d’un espai urbà en reconeixement de la figura de Ramon Fuster i Rabés. Convergència va expressar que es tractava d’un mal moment donada l’actual relació de l’EMD amb l’escola Ramon Fuster ( veieu notícia de premsa ) i que portaria més problemes que no avantatges. Per la seva banda, ERC va remarcar que el personatge no tenia res a veure amb la institució i que calia aprofitar aquest any ja que es tracta del centenari de naixement de Ramon Fuster i Rabés. Gent per Bellaterra va votar-hi en contra  pels mateixos motius que el grup municipal de Convergència, i va afegir que inclourien la decisió en el pla de mobilitat per a posar a votació. Si els veïns presentessin una recollida de firmes sí que ho intentarien tramitar.

 

L’últim punt també va ser una moció d’ERC-AM per un canvi de model en el finançament de les entitats locals. El grup va proposar obrir un debat en el Consell de Cultura per si agrada i convé l’actual sistema de finançament ja que aquest implica que les associacions, formades per voluntaris, tinguin coneixements de números, facin declaracions trimestrals i les obliga a realitzar una feina i a la vegada comptar amb gestors per a fer factures, etc. Convergència va entendre aquest funcionament durant la Festa Major i va reclamar una subvenció tradicional durant la resta d’any.  Aquest grup va aprofitar per remarcar la falta de joves d’entre 20 i 30 anys durant la festa. CiU vol donar prioritat a recuperar-los enlloc de discutir el tema econòmic ja que els hi sembla relativament correcte. És per aquest motiu que es van abstenir. Va tancar la Junta de Veïns el vot en contra de Gent per Bellaterra argumentant que des de la tècnica de cultura i la brigada es donen totes les facilitats de material i consideren la col·laboració no forçada. Tenen la impressió que el sistema de finançament funciona força bé i es paga la feina de les associacions a preu de mercat.