Ple municipal de Cerdanyola – Octubre | Laia Tardós Roda

 

Des de l’inici, el plenari del mes d’octubre a Cerdanyola va ser tensionat. Després d’aprovar l’acta del ple anterior, els regidors Francos (PSC) i Buenaño (PP) van acusar al govern de fer una modificació en l’ordre del dia amb voluntat política. Aquesta constava de 26 punts i s’esperava un ple intents i de llarga durada. 

 

Sota la sala de plens, al carrer, es sentien els veïns organitzats en contra del crematori cridant consignes cap al balcó. La plataforma ciutadana “No al crematori” va convocar una concentració davant del consistori, just abans del plenillo. 

 

Amb els vots en contra de PP i C’s i l’abstenció del PSC, es va aprovar el suport del govern de Cerdanyola a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell. 

 

Altres punts importants referents a Cerdanyola van ser la revocació del conveni de l’abocador de Can Planas i la revocació del contracte de construcció i gestió del tanatori, crematori i reforma del cementiri de l'empresa Truyols. Ambdues qüestions van acabar amb el vot en contra de tota l’oposició en conjunt. Per a conèixer les qüestions en profunditat clica aquí (Abocador Can Planas) o aquí (Tanatori/Crematori Truyols).

 

Pel que fa a Bellaterra, el plenari va aprovar la personació de l'Ajuntament en tres contenciosos administratius: la nul·litat de la instal·lació de videocàmeres als carrers de Bellaterra; el requeriment contra les pilones del camí antic de Sant Cugat i l'ordenança de control de trànsit i accés amb targeta a la plaça Verge de Montserrat. 

 

 

El plenari va aprovar la personació de l'Ajuntament en “la nul·litat de la instal·lació de videocàmeres, el requeriment contra les pilones del camí antic de Sant Cugat i l'ordenança de control de trànsit i accés a la plaça Verge de Montserrat.” 

 

 

El govern va exposar que mai havia fet cap estudi de trànsit ni seguretat ciutadana a Bellaterra. Tampoc la policia local havia solicitat posar càmeres, ni feia el seguiment de les imatges. En canvi, ja hi havia 13 càmeres instal·lades sense haver estat convenientment legalitzades. “Actualment s’està gravant a les persones i aquestes tenen drets. No ens podem fer responsables d’una cosa que no hem aprovat” va expressar Concepció Haro, regidora de Compromís. Finalment, demanà a Ramon Andreu que les apagui, de moment, per a poder fer els tràmits convenients.

 

 

“Actualment s’està gravant a les persones i aquestes tenen drets”

 

 

El president de l’EMD va subratllar l’ambiguitat en les competències d’una administració i de l’altra i va definir l’ús de les càmeres com a element estadístic, sense responsabilitzar l’ajuntament en cap cas. Seguidament, es va queixar que el nou govern havia anunciat una actitud de canvi pel que fa a Bellaterra però aquesta mai s'havia produït, ja que no atenien a les seves demandes. “La relació amb Cerdanyola no és difícil sinó gairebé impossible”– va afirmar.

 

 

“La relació amb Cerdanyola no és difícil sinó gairebé impossible”

 

 

L’oposició va coincidir en la necessitat de deixar de banda les vies judicials, tant per un costat com per l’altre, i seguir negociant el nou conveni dins la comissió que ja s’ha creat. Des del PSC, Víctor Francos, va acusar Andreu “d’actuar com un lobby” i que “ara estem parlant de pilones però és una manera d’actuar generalitzada, com amb la zona verda, les càmeres etc.”

 

 

“Ara estem parlant de pilones però és una manera d’actuar generalitzada, com amb la zona verda, les càmeres etc.”

 

 

Per acabar, el regidor de relacions amb l'EMD, Daniel Mallén, va indicar que el nou conveni milloraria substancialment el finançament de l’EMD, fins a un 140%. Això sí, amb finalitats de serveis i “no per incrementar el valor del metre quadrat de Bellaterra i convertir-la en una urbanització de luxe”. “Vostès han de tenir un finançament just però cap privilegi”- va sentenciar.

 

 

“Vostès han de tenir un finançament just però cap privilegi”