Collage imatges de la xerrada | Chus Cornellana
 

 

La tertúlia d’octubre organitzada per Fòrum Bellaterra ha tractat un tema d’absoluta actualitat “Cap a un nou model energètic”. L’èxit d’assistència és el millor indicador de l’interès que la ciutadania de Bellaterra mostra per la sostenibilitat i l’ecologia. 

 

Els enginyers Sebastià Ribes i Sebastià Ruiz van fer una actualització dels diferents tipus d’energies que configuren la xarxa única de l’actual mercat elèctric ibèric i explicar quin és l’objectiu d’alguns comercialitzadors. Entre ells trobem “Som energia”, una cooperativa que pretén que cada cop hi hagi més pressupost destinat a l’energia renovable i, per tant, més consumidors motivats per adquirir energia com l’eòlica, la solar, o la biomassa, etc.

 

La tertúlia i els ponents van ser presentats per Chus Cornellana, bellaterrenca, ginecòloga i Presidenta de Fòrum Bellaterra, una associació cultural que, des de fa més d’un any, es reuneix cada tercer dijous de mes per a debatre temes de diferents especialitats. 

 

Els actes es celebren al Centre Cívic de Bellaterra, són oberts a tothom i amb entrada gratuïta. Val a dir que sempre hi ha un excel·lent nivell d’assistència i també de debat ja que, en definitiva, és l’objectiu final. Posteriorment, a l’acabar cada xerrada, es segueix debatent de manera més relaxada en un sopar informal al restaurant Ébano de Bellaterra, qui reserva un espai adient per a cada ocasió.

 

L’actual model energètic basat en combustibles fòssils és insostenible, comenta el Ponent, “és limitat perquè els recursos s’acaben i cal buscar-ne fora del país i això encareix el producte final”. Per altra banda, el canvi climàtic ha estat molt influenciat pels productes contaminants derivats de les energies d’origen no renovable. Això provoca que, cada vegada més, augmenti la preocupació de  la ciutadania per l’alta incidència en patologies respiratòries que presenta la població, més la urbana que la rural com és lògic.

 

Potser val la pena fer un recordatori de què es consideren energies renovables  – comenta Chus Cornellana – aquelles que no s’esgoten i que tenen la qualitat de no ser contaminants. El sol és la nostra font primària d’energia. Hi ha dues fonts d’energia basades en l’aprofitament directe de la radiació solar: són la Fotovoltàica i la Solar Tèrmica. D’altres aprofiten l’energia de l’aigua, obtinguda en el cicle hidrològic, com és l’energia Hidràulica. O bé la força del vent, en el cas de l’Eòlica. També pot aprofitar-se la calor interna de la Terra com fan les centrals Geotèrmiques. I l’energia per combustió dels vegetals i altres materials orgànics és l’energia de la Biomassa.

 

En la pràctica diària, si fem una ullada al rebut de la llum es pot veure, si ens fixem en les gràfiques, que només una mica més del 30% és energia d’origen renovable, i la tendència és millorar el percentatge a favor de l’energia verda. Una energia que no contamina i que s’obté a partir del vent, sol o aigua.

 

El fet de canviar de qualsevol companyia comercialitzadora d’electricitat a una que només compri electricitat d’origen renovable, mai suposarà que l’energia que consumirem serà totalment d’aquest origen, doncs cal recordar que la xarxa ibèrica és única i allà conflueix tota l’electricitat sigui del origen que sigui. L’objectiu, segons Ribes, és la possibilitat de comprar i invertir en energies renovables fins apropar-nos al 100% d’aquestes, i així  abaratir els costos i millorar l’aire atmosfèric.

 

En la tertúlia van haver-hi moltes qüestions del dia a dia, com les referides als interessos de les grans companyies elèctriques clàssiques, vies d’assesorament per a fer un canvi a energies renovables, dubtes en cas d’avaries, dubtes en si requereix algun canvi en l’instal·lació, i també en la possibilitat de crear un propi hort eòlic, si es pot dir així, projectes de petita envergadura.

 

Per conclure van aclarir que el canvi a una comercialtzadora d’energia renovable no suposa cap canvi d’instal·lacions i que pot fer-se de manera senzilla i ràpida via on-line en el cas de “Som energia” concretament.