Tall de la BV1414 | A.Perez

 

Segons informa Albert Hernández de La Vanguardia:

 

Aquesta setmana s'ha celebrat l'aniversari de la consulta del 9N. I per a un petit racó de Catalunya, més concretament del Vallès, és una data doblement assenyalada perquè coincideix amb el seu particular gran marxa per al dret a decidir. I és que fa un any una setantena de veïns de l'Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) de Bellaterra van tallar la carretera BV-1414, en el límit amb Cerdanyola i Sant Cugat, i van muntar un mur fet a força d'urnes en al·lusió a la consulta popular que van realitzar al setembre de 2015 per escindir de Cerdanyola.

 

Fa un any una setantena de veïns de l'Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) de Bellaterra van tallar la carretera BV-1414

 

El resultat a favor de la independència de Bellaterra va obligar a moure fitxa a l'Ajuntament, que porta pràcticament un any negociant un nou conveni sobre la relació entre el municipi i l'EMD. “Està encarrilat”, promet el tercer tinent d'alcalde, responsable de Relacions Institucionals amb l'EMD i la UAB, Daniel Mallén. Sobre la taula, per part del consistori, hi ha una cobertura pressupostària de les competències marcades per llei “augmentant el finançament al 250%”. Això vol dir cedir a Bellaterra la gestió, entre altres serveis, de la neteja de la via pública, l'enllumenat, el foment de la cultura i l'esport, el que per exemple “garanteix la supervivència del Club Bellaterra, una entitat històrica”, apunta Mallén.

 
El president de l'EMD, Ramon Andreu, té una altra percepció del desenvolupament de les negociacions. “Estan molt verds”, lamenta, però demana “discreció” perquè no es trenquin les relacions, el que tem que provocaria quedar-se “igual que el 1992” en matèria de competències. L'any dels Jocs Olímpics la urbanització va intentar passar a ser municipi, però la Generalitat va tombar la proposta pel baix nombre d'habitants. Actualment compta amb uns 2.700 empadronats. Andreu es queixa que l'oferta de Cerdanyola “és la que toca” perquè es basa en cobrir els serveis ordinaris ja prestats: “Tant costa, tant et dono”. En aquest sentit, l'edil vallesà reconeix que el conveni “fins avui estava buit de contingut, però en el futur tindrà les competències normals d'una EMD”. Andreu proposa “com a punt de partida” l'acord de l'EMD Valldoreix, a Sant Cugat.
 
L'any dels Jocs Olímpics la urbanització va intentar passar a ser municipi, però la Generalitat va tombar la proposta pel baix nombre d'habitants.
 
Tant des de Bellaterra com des de Cerdanyola esperen presentar una proposta conjunta abans de Nadal a la Generalitat, que exerceix de mediadora. Si és així, Mellan assegura el pacte, ja que es podria “consignar” en el pressupost del 2017. El president de l'EMD Bellaterra avisa, però, que el conveni pactat s'hauria de ratificar en una nova consulta popular. Així les coses, el primer aniversari arriba amb poca concreció per als veïns d'aquesta urbanització, que reivindiquen el seu anhel des de fa més de 40 anys.