Els representants del PP al ple municipal Noelia Borque i Jonatan Cobo | IG

 

El proper dia 6 de desembre, l’Ajuntament de Rubí organitzarà un acte institucional per celebrar el Dia de la Constitució. El Partit Popular (PP) ha presentat al ple de novembre una moció per celebrar aquest esdeveniment a la ciutat.

 

El text s’ha aprovat amb els vots a favor del Partit dels Socialistes de Catalunya(PSC), Ciutadans (C’s), el Partit Popular (PP) i el regidor trànsfuga del Partit Demòcrata Català (PDCAT), Sergi Garcia. Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Alternativa d’Unitat Popular (AUP), Iniciativa per Catalunya Verds (ICV) i el Partit Demòcrata Català (PDCAT) van votar en contra, mentre que Veïns per Rubí (VR) es va abstenir.

 

El portaveu del PP, Jonatan Cobo, va defensar la moció dels popular: “Aquí en aquesta sala de plens no estaríem ningú de nosaltres si no fos per la Constitució Espanyola que va ser el text que va portar Espanya a la democràcia després de la mort d’un dictador”.

 

Ciutadans va donar suport a aquesta celebració. Així ho va explicar la seva regidora, María Dolores Marín: “El Dia de la Constitució representa per als espanyol l’anhelat moment en el qual la solidaritat i la reconciliació dels nostres compatriotes marcant així l’inici d’una època que arriba fins el dia d’avui i que, sense dubte, representa els dies de major llibertat, igualtat, prosperitat a la història de la nostra nació”.

 

Els socialistes també van votar a favor del text presentat pel PP. El regidor socialista, Rafael Güeto, va destacar la defensa de la Constitució per part del seu partit: “La defensem i per això defensem també la seva reforma i agraïm haver relaxat el to de la moció al PP i no creiem que hi hagi cap inconvenient per no votar-la a favor”.

 

El text de la moció dels populars contemplava, en un principi, expressions com “la grandeza de la nación española y la unidad de todos los españoles” però que van eliminar a la moció final. “És per nosaltres una constatació que ha arribat una modificació del text que exclou expressions que constaven fins fa una estona que s’han posat d’acord amb els socialistes amb aquest pacte de govern”, ha criticat el portaveu d’ICV, Ramon Capolat.

 

El regidor de l’AUP, Aitor Sánchez, es va mostrar molt dur amb Cobo: “Dir-li que jo no em ficaré amb el que celebra la gent, sóc una persona respectuosa. Crec també és una moció que no aporta res, que va d’autobombo, va d’enfrontar-se que també és una cosa que li agrada bastant. Vostè parla de Constitució i l’equipara a l’arribada de la democràcia, no senyor Cobo, no, perquè es una falta de respecte a tots els milers de persones que van morir defensant la democràcia, la república. “Dir-li que és una falta de respecte fer aquesta equivalència, sobretot, una persona que té un partit en el que el seu fundador firmava penes de mort, no és una pràctica gaire democràtica”, va afegir Sànchez.

 

El portaveu de PDCAT, Víctor Puig, també es va posicionar en contra de la iniciativa popular: “Lògicament no estem d’acord amb això, la celebració de la constitució no s’aplicarà al nostre territori”.

 

 “Des del grup d’ERC votarem en contra, no creiem que tinguem res a celebrar. El 6 de desembre és una festa al voltant d’una Constitució totalment obsoleta. Es va redactar l’any 1978 quan es vivia més en blanc i negre que en color. Una Constitució que els actuals dirigents de l’Estat espanyol l’estan interpretant a la seva conveniència i pretenen utilitzar-la com element de bloqueig  per fer callar a un país que vol exercir el dret a votar”, va cloure Sandra Casas, regidora d’ERC.