Clot de 60 metres de profunditat entre Bellaterra i Sant Cugat. | Plataforma contra l'Abocador de deixalles a Can Fatjó dels Aurons

 

 

El desembre de 2011 es va desestimar el projecte de convertir l’argilera ALMAR, entre Bellaterra i Sant Cugat, en l’abocador de Can Fatjó dels Aurons. A finals de setembre del mateix any, la Generalitat de Catalunya va fer arribar a l’empresa Puigfel una proposta de resolució per arxivar les actuacions relatives a la instal·lació d’un dipòsit controlat de classe II a Can Fatjó. 

 

Prèviament la proposta havia generat un important rebuig per part del veïns de Bellaterra, així com l’oposició dels ajuntaments de Cerdanyola i Sant Cugat, amb unanimitat. Durant el període d’al·legacions a la resolució, l’empresa va decidir acceptar aquesta proposta d’arxiu i va retirar el projecte. 

 

Actualment, l’Ajuntament de Cerdanyola ha afirmat estar treballant conjuntament amb l’EMD per a que el propietari segelli l’explotació minera amb el que s’anomena “terres netes”. 

 

Puigfel S.A. també gestiona l’abocador Elena a Cerdanyola. Aquest abocador, que havia de ser modèlic i de nova generació, ben aviat va generar problemes al territori (pudors, contaminació, etc.)

 

El Regidor d'Urbanisme i Habitatge, Ivan González (CompromísxC), ha afirmat que el propietari s’ha posat en contacte amb l’ajuntament i que “hi estem molt a sobre perquè no volem que es repeteixi la situació de l’Elena”.   

 

A dia d’avui el clot té 60 metres de profunditat i capacitat per a més de 3 milions de tones de runa. Les naus es lloguen per usos diversos mentre que l’argilera resta abandonada en espera d’un nou ús.