4.580 professionals van a treballar a l'estranger | A. Barniol

 

 

Un estudi en el qual participa la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) assenyala la desocupació i la precarietat laboral com a principals causes de la “fuga d'infermeres” formades a Espanya, ha informat la universitat en un comunicat.

 

Segons un estudi de Paola Galbany-Estragués i Sioban Nelson, de la UAB i de la Universitat de Toronto, publicat a 'International Journal of Nursing Studies', la fuga d'infermeres té una repercussió negativa sobre la qualitat de les cures infermeres a Espanya.

 

Un total de 4.580 infermeres formades a Espanya han demanat entre 2010 i 2013 al Ministeri d'Educació i Ciència l'acreditació de la titulació d'infermeria per poder treballar en un altre país de la Unió Europea o l'Espai Econòmic Europeu, i són un dels col·lectius que més han demanat aquesta acreditació.

 

El 2014, més de 8.000 infermeres formades a Espanya eren treballant en altres països de l'OCDE, i és el Regne Unit el principal país receptor (5.624), mentre que per darrere hi ha França, Portugal, Bèlgica i Itàlia.

 

Les investigadores han assenyalat tres motius que van motivar l'emigració: els canvis organitzatius produïts en el Sistema Nacional de Salut, que van afectar els recursos humans, com l'augment de llits tancats als hospitals, que va produir una reducció de la ràtio d'infermeres en actiu en hospitals per 1.000 habitants, 3,21 el 2010 a 3,10 en 2013.

 

També assenyalen com causa la reducció de la despesa pública i les reformes del mercat laboral, que, amb dades de l'OCDE, va provocar que el 2013 s'observés per primera vegada a Espanya una reducció de 5.200 infermeres en actiu respecte al 2012.

 

L'estudi assenyala com a tercera causa l'increment de la desocupació que va afectar a les infermeres de dues formes: augmentant el nombre de sol·licitants de feina de 9.257 persones el 2010 a 19.639 el 2013, i incrementant el nombre de contractes temporals, especialment durant els mesos d'estiu.

 

La investigació també esmenta que, malgrat els ajustos i retallades al mercat laboral, el nombre d'infermeres graduades en les universitats espanyoles ha augmentat, de 8.368 diplomades el 2006 a 11.700 el 2014.

 

Galbany ha assegurat que el sistema sanitari espanyol “no té capacitat d'absorbir a les seves infermeres i aquestes acaben emigrant“, conseqüència de la desocupació i la precarietat laboral, i que això repercuteix en la qualitat de les cures al país d'origen.

 

 

MENYS TEMPS PER PACIENT

 

La investigadora ha assenyalat que existeixen estudis que assenyalen que les migracions en infermeria incrementen la càrrega laboral al país d'origen, fet que suposa que les infermeres “dediquen menys temps” als seus pacients.

 

Per a Galbany, la fuga d'infermeres també significa la pèrdua d'una inversió “especialment greu”, i que estudis previs mostren que Espanya, al costat de Noruega, és el país que millor forma les infermeres, però que mentre que el país nòrdic té una ràtio 20,15 infermeres en actiu per cada 1.000 habitants, Espanya té una de 5,39.