L’estudi dels astres | Conceptodefinición

L’astrofísic nascut a Ullastrell (Vallès Occidental) Guillem Anglada-Escudé ha estat considerat un dels deu científics més importants del món d’aquest any per la revista ‘Nature’. Anglada-Escudé, professor d’astrofísica a la Universitat Queen Mary de Londres, ha liderat l’equip que ha descobert ‘Pròxima b’, el planeta més proper al nostre sistema solar que podria ser habitable.

“Fins ara hem estat buscant planetes; el següent pas és buscar-hi vida”, explicava Anglada-Escudé a l’ACN a finals d’octubre, un cop feta pública la notícia de la descoberta. Segons el científic ‘Pròxima b’ té característiques similars a la Terra pel que fa a la massa i l’energia que rep de la seva estrella i ofereix la “possibilitat real” de saber si “estem sols a l’univers”, afirmava.

‘Pròxima b’ té 1,3 vegades la superfície de la Terra i orbita l’estel Pròxima Centauri, de la qual està més a prop que nosaltres del Sol. Es tracta d’un planeta “amb característiques similars pel que fa a la massa i a l’energia que rep de l’estrella”, assegurava Anglada, que afegia que la quantitat d’energia que rep fa pensar que “la superfície sigui temperada i potser hi hagi aigua líquida”.Aquesta descoberta ha estat la que ha valgut al científic català el reconeixement de ‘Nature’ de ser una de les deu personalitats científiques de l’any, al costat de físics, enginyers que desenvolupen la intel·ligència artificial, investigadors del corall, químics i biòlegs.