Projecte | Cedida

 

La funerària Truyols va guanyar el concurs el 2014 per construir un complexe funerari amb tanatori i crematori a Cerdanyola. L’empresa fa més de 150 anys que es dedica al sector i és propietària dels tanatoris de Sant Cugat del Vallès, Rubí, Cerdanyola del Vallès i Ripollet, Barberà del Vallès, Santa Perpetua de Mogoda i Sant Quirze del Vallès.

 

El nou govern de 2015 es va posicionar en contra del crematori al·legant motius mediambientals, al igual que els grups de l’oposició i la ciutadania organitzada en la plataforma “No al crematori”. Des de llavors han mantingut múltiples reunions amb el govern per mirar de desencallar la situació. L’empresa no admet que la construcció del crematori comporti contaminació a la ciutat ja que té unes emissions mínimes i, a més, instal·laria uns filtres d’emissions d’elevat cost i manteniment, per tal d’evitar-ho.

 

L’última proposta, elaborada pel PDECAT, ha tingut una resposta negativa per part del govern ja que modifica al voltant del 30% el contracte, molt més enllà del 10% màxim que permet la llei de contractes. A més, amb l’eliminació del crematori canviarien substancialment les condicions del projecte i, per tant, del concurs convocat per atorgar-lo, la qual cosa obriria les portes a què el govern municipal prevariqués i fos denunciat per tercers davant la fiscalia.

 

Truyols està disposat a renunciar al crematori “però no a canvi de res”

 

Truyols està disposat a renunciar al crematori “però no a canvi de res” ja que, entre altres coses, ja han fet una despesa superior a 700.000€ en crèdits, arquitectes, advocats i agències de comunicació. Demanen als serveis jurídics municipals que ho estudin i subratllen que ja han estat molt flexibles i pacients des de la firma del contracte. La segona tinent d’alcalde, H. Solà (ERC) confia en que la solució pugui arribar “en pocs dies”.