La colla dels Arriers, l’any 2000 | Josep aliot

 

Aquest mes de gener es celebra, arreu de Catalunya, la festa de Sant Antoni Abat, conegut popularment com a Sant Antoni dels rucs o del porquet. Sant Antoni és considerat patró dels animals domèstics i, sobretot, dels ases, cavalls i mules, és a dir, dels animals de treball, així com dels de companyia. Aquesta celebració es va anar estructurant al llarg del segle XIX i ha arribat als nostres dies tot i el gran trasbals que ha suposat la mecanització de la vida rural que, a partir dels anys 50, va anar arraconant carros i cavalleries. A Cerdanyola es va deixar de celebrar l’any 1953. Si més no, l’Associació d’Arriers de Cerdanyola va decidir recuperarla l’any 1999 i actualment gaudeix d’una festa ben viva.

 

Passat agrícola

Cerdanyola no es pot deslligar del seu passat agrícola. Durant la festa els carrers tornen a omplir-se de carros i cavalls, que contrasten amb la Cerdanyola universitària i tecnològica d’avui dia. L’esdeveniment serveix per explicar quines eren les eines de treball antigament i recordar unes feines, pràcticament desaparegudes ara.

 

Els Tres Tombs

Més de 50 carros participaran aquest diumenge a la Passada dels Tres Tombs. Respecte l’any passat, tindrà una ampliació en la zona d’estacionament. 

 

Els banderers

El banderer d’aquest any serà Anskar Caballero Pont. Els cordonistes, Maria Pont Castells i Raúl González Bueno. Pel que fa als Banderers Infantils tindrem a Chaimaa En-Naou, Iman Mechaal Chakkour i Andrei Popescu, de la classe de 6è de l’Escola Sant Martí.

 

La revista

Des que es va recuperar la festa, l’associació ha editat una revista amb una tirada de 12.000 exemplars que presenta contingut interessant per llegir o guardar pel record. En la seva presentació, la regidora Elvira Vila va destacar la participació que generava la festa. Bernat Picornell, vicepresident del Consell de Cultura de Sant Cugat i expert en cultura popular, va reafirmar la bona salut de la iniciativa i recomanar treballar per fer partícips als joves en el dia a dia, abandonant actituds paternalista.

 

 

Coneix tota la programació aquí