La tinta dels tatuatges pot provocar càncer i també prevenir-te d’una grip | Cedida

 

La Comissió Europea (CE) ha publicat recentment un informe que assenyala que alguns components de la tinta dels tatuatges poden alliberar substàncies cancerígenes.

 

Aquest estudi indica que al mercat europeu s’han detectat tatuatges que contenen productes químics perillosos com per exemple, els hidrocarburs aromàtics policíclics les amines aromàtiques, metalls pesats i conservants.

 

Precisament les amines aromàtiques són les substàncies que estan vinculades a l’aparició d’alguns tipus de càncer com el de bufeta.

 

Espanya té una de les legislacions més estrictes en matèria de tatuatges. Fins fa pocs anys, només es podia tatuar amb una única marca de tinta concreta. Actualment, el ventall de tintes homologades i testades s’ha ampliat una mica més i els tatuadors professionals tenen més varietat on escollir.

 

El gerent de l’estudi Rubí Tatoo, Álex Ortiz (Zeta), ha explicat que totes les tintes que s’utilitzen professionalment al nostre país estan homologades: “Les tintes passen uns controls sanitaris excessivament estrictes a Espanya, de fet, França permet la utilització de moltes més tintes que no són perjudicials”.

 

La CE ha destacat la necessitat d’actualitzar els requisits químics i l’etiquetat dels components que s’utilitzen als tatuatges, així com analitzar els riscos que suposa per a la salut. “És cert que existiran tintes no homologades perjudicials per a la salut però els professionals estem obligats a utilitzar productes que han superat uns controls i la gent ha de ser responsable i saber on fer-se un tauatge”. , ha explicat Ortiz. “No deixa de ser una intervenció al teu cos. Com es fa en una operació clínica, s’ha de tenir molta cura amb els productes i sabons que utilitzes i sobretot, informar al client i estar a la seva disposició en tot el procés de curació”, ha afegit.

 

Álex Ortiz opina que aquest tipus d’alarmes només perjudiquen un ofici que aquí a Espanya no està reconegut com a professió: “És una vergonya que en aquest país no es reconegui al tatuador com a professional amb la quantitat d’exigències que hi ha per muntar un estudi”. “Actualment el tatuatge no està arrelat als sectors marginals com antigament, el tatuatge s’ha estès entre la societat i ja és hora que fos reconegut com una professió més”, ha assenyalat Ortiz.

 

En aquest sentit, Ortiz ha ressaltat que “Reconèixer la professió del tatuador és el primer pas per no posar en risc la salut de les persones”.

 

Demostrat que els tatuatges augmenten les defenses del cos

 

Els tatuatges augmenten les defenses del cos | Cedida

 

Àlex Ortiz s’ha format en Antropologia del Tatuatge i ha explicat al TOT Rubí que s’ha comprovat que els tatuatges generen anticossos i defenses que fan el cos més fort davant malalties com la grip.

 

Antigament les tribus Sinués es tatuaven la pell a partir de la majoria d’edat amb les seves professions, els seus èxits, aprenentatges… la seva pell era el reflex de la història de la seva vida i les persones més grans de les tribus eren els més tatuats.

 

En època d’epidèmies moria molta gent de la tribu, però sobretot, morien nens. Les persones grans, fins i tot, superaven les malalties o ni tan sols es contagiaven. Els investigadors van comprovar que les persones grans no morien perquè els seus cossos havien generat molts anticossos gràcies als tatuatges.

 

La tinta del tatuatge és un fenomen extern al nostre cos i per això sempre que una persona es fa un tatuatge es generen defenses que acudeixen a la zona de l’agressió com quan et fas una esgarrapada a la pell.