Vista general | Agefred

 

Serà del 23 al 27 de gener durant dues hores en tots els torns i sectors

 

El president del comitè d'empresa del Consorci Sanitari de Terrassa (CST), Xavier Lleonart, ha anunciat aquest dijous la convocatòria de cinc dies de vaga, del 23 al 27 de gener, a l'Hospital de Terrassa i més centres del consorci com a protesta pel pla de viabilitat 2015-2019 aprovat per la Conselleria de Salut de la Generalitat que impliquen “retallades” en els drets laborals.

 

La protesta consistirà en aturades de dues hores en tots els torns de tots els sectors, no només en l'hospitalari sinó també en els set Centres d'Atenció primària (CAP), els dos centres de salut mental i el Centre d'Alt Rendiment de Sant Cugat del Vallès (Barcelona) –gestionats pel CST–, tot i que Lleonart ha subratllat que es “garantirà l'assistència urgent i necessària, el servei està cobert”.

 

El representant dels treballadors ha explicat que el pla preveu dues mesures per estalviar 700.000 euros: reorganització dels horaris perquè es treballin més hores amb la mateixa remuneració i pèrdua dels mínims avantatges del pacte d'empresa signat el 2015 a canvi de sacrificis addicionals, “això representa menys d'un 0,05%” del pressupost del centre sanitari, que ha calculat en uns 150 milions d'euros.

 

L'aplicació d'aquestes mesures, tal com ha detallat, estan condicionades a dues variables: l'aprovació dels pressupostos de la Generalitat i el traspàs de l'activitat de l'Hospital General de Catalunya (HGC), del qual ha dit “no en té notícies”. 

 

Lleonart ha assegurat que la plantilla ha dit “prou” davant tants, segons la seva opinió, sacrificis fets pels professionals del centre al llarg d'aquests darrers anys i ha reclamat que no es facin més retallades; s'abonin les quantitats que se'ls deuen, que ha estimat entre uns quatre i cinc milions d'euros; millora de les condicions entre el personal més precaritzat i de les condicions per prestar el servei assistencial i del material, en indicar que la sala de parts és un equipament que des del 1999 no s'ha fet cap reforma. 

 

 

ACUSACIONS AL CONSELLER

 

Lleonart ha exigit una garantia jurídica per escrit dels compromisos, ja que “no confio en la paraula ni del conseller Toni Comín ni de l'alcalde Jordi Ballart, perquè han mentit descaradament”, i ha apuntat que les retallades poden augmentar si el pla no cobreix les expectatives que s'han fixat. 

 

Alhora, ha recordat que l'aplicació d'aquest pla de viabilitat és per rebaixar el deute del CST i “la major part procedeix per l'activitat que s'ha fet al CatSalut que no ha pagat durant anys”, i ha posat com a exemple que el laboratori del Consorci ha assumit les analítiques de l'institut Català de la Salut (ICS) al Vallès com a mínim en els darrers deu anys.