Vandalisme | Cedida Ajuntament Sabadell

 

Una part de la porta original de la façana sud de l’església de Sant Pau de Riu-sec ha quedat destruïda com a conseqüència de fets vandàlics. A més, van serrar una reixa de protecció i van trencar un dels porticons de fusta d’una finestra.

 

 

L’església romànica de Sant Pau de Riu-sec data dels segles XI-XII i la rectoria és del 1798. Ambdues estan declarades com a Bé Cultural d’Interès Local. A més, l’espai està obert a pràctiques acadèmiques per a estudiants de la Universitat Autònoma de Barcelona i a visites escolars i públiques.

 

 

Les destrosses afecten, segons fonts municipals, la porta original de la façana sud de l’església, de la qual ha quedat destruït part del muntant dret, la paret i l’aparell constructiu, i de l’arc adovellat superior, fet amb carreus treballats. També afecta una de les finestres de la façana oest de la rectoria, de la qual es va serrar una reixa de protecció i es va trencar un dels porticons de fusta.

 

 

Les destrosses van ser localitzades fa una setmana per la Policia Municipal. Els tècnics municipals i del Museu d’Història de Sabadellestan avaluant les pèrdues patrimonials i estructurals per plantejar la restauració i consolidació d’urgència. Els treballadors municipals defineixen les destrosses com a “greus”.

 

 

 

Rehabilitació l’any 2015

 

L’any 2015 es va rehabilitar l’interior de l’ermita, també després d’unes destrosses (més info: Restaurat l’interior de l’església de Sant Pau de Riu-sec), sent un dels compromisos contrets per tirar endavant el Pla Parcial de Sant Pau de Riu-sec, que va donar lloc al polígon comercial Via Sabadell (Ikea, Leroy Merlin, Conforama…).