Investigació universitària de Catalunya | Universitat Barcelona

 

 

 

El conseller d'Empresa i Coneixement de la Generalitat, Jordi Baiget, ha presentat aquest dilluns el Portal de Recerca de les Universitats de Catalunya, una eina a través de la qual les universitats catalanes poden donar a conèixer els seus treballs d'investigació i consultar-los en una única plataforma creada a iniciativa de la Direcció General d'Investigació de la Secretaria d'Universitats de la Generalitat elaborada en col·laboració amb el Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya (Csuc).

 

 

Baiget, que ha presentat el portal en un acte al recinte modernista de l'antic Hospital de Sant Pau i la Santa Creu de Barcelona, ha lloat que el percentatge d'investigació catalana respecte al global mundial és superior al percentatge de població i ha recordat que l'objectiu és crear un portal unificat de tota la investigació catalana, començant amb les universitats.

 

“Posem en valor la investigació que es fa amb aquesta primera fase, de manera que s'està fent en les nostres universitats: què s'està fent, com s'està fent i qui ho fa”, ha reivindicat al costat del president del Csuc, Miquel Puig; al rector de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), Jaume Casals; al secretari d'Universitats, Arcadi Navarro, i al coordinador del projecte, Enric Canela.

 

 

Puig ha insistit que el portal és “la primera fase” de la creació d'un portal general sobre investigació, procés que va començar el 2013, veu els seus primers resultats aquest gener i que, ha assegurat, s'ha pogut fer amb els recursos propis del Csuc.

 

 

Navarro, per part seva, ha defensat que el portal “és una manera de compartir que no és només un aparador”, sinó que permet comparar què s'està fent en els diferents centres participants i com es financen els seus projectes.

 

 

 

11 UNIVERSITATS

 

Es tracta de les 11 universitats catalanes: la Universitat de Barcelona (UB), l'Autònoma de Barcelona (UAB), la Politècnica de Catalunya (UPC), la Pompeu Fabra (UPF), la de Girona (UdG), la de Lleida (UdL), la Rovira i Virgili (URV), la de Vic (UVic), la Ramon Llull (URL), la Internacional de Catalunya (UIC) i l'Abat Oliba (UAO-CEU).

 

 

Segons el doctor Canela, coordinador dels treballs que han culminat amb la seva creació, l'objectiu a llarg termini és “recollir la informació de tota la investigació que es fa a Catalunya, la de les universitats, dels centres d'investigació, instituts i hospitals”.

 

 

Per a això, s'han inspirat en el model d'una plataforma semblant dels països Baixos, el Narcis, intentant superar les limitacions que presenta el servei neerlandès i adaptant-lo a les necessitats de les universitats catalanes.

 

 

El portal, que ja està en funcionament, permet fer recerques per investigadors, projectes, grups, departaments, publicacions i tesis.