Unió de Veïns de Bellaterra

by | gen. 24, 2017 | Comerços Amics

Unió de Veïns de Bellaterra | Foto Cedida

 

 

 

 La Unió de Veïns de Bellaterra (UvB) és una entitat històrica de Bellaterra que vetlla pels interessos dels veïns i veïnes del nostre poble amb la intenció de crear xarxes de complicitat. 

 

Ara, iniciem una nova etapa, encapçalada per una nova Junta Directiva, que ha apostat per a la creació d’un grup intergeneracional i on es puguin sentir partícips i representats les diferents entitats i associacions del nostre poble així com veïns i veïnes a títol individual.

 

 

Un petit repàs històric

L’actual Unió de Veïns de Bellaterra és l’herència de la Unió de Propietaris de Bellaterra, que a més a més d’adquirir un paper rellevant pel que fa a les reclamacions de l’Ajuntament, vetllava pels interessos de la comunitat, tant a nivell administratiu com cultural. La mort del general Franco i el procés d’obertura política, impulsen a la gent a prendre consciència i a veure que és possible prendre partit en assumptes que els concerneixen. Davant de les primeres eleccions municipals, la Unió de Propietaris de Bellaterra creu imprescindible prendre postures ben definides i es decideix a fer un canvi de nom, amb la intenció de representar de manera més fidel els interessos dels Bellaterrencs. És en aquest moment que neix l’actual Unió de Veïns de Bellaterra.

 

 

Aquesta nova Unió posarà l’accent en els problemes viaris, el conflicte de la Interpolar i es veurà molt condicionada als intents de separació amb l’Ajuntament, primer com a Entitat Local Menor i després amb el moviment segregacionista.

 

 

Organització, entre d'altres, d'esdeveniments durant les Festes Majors | L. Tardós

 

 

No va ser fins a finals dels anys 70 que Bellaterra va poder rebre els Tres Reis d’Orient, fet que gestionaria la Unió de Veïns. La tradició va arrelar al poble i des de llavors que Bellaterra acull els Reis Mags que arriben en tren i desfilen en cotxes antics.

A partir dels anys 90 s’inicia la que Ignasi Roda identifica com a la “Dècada de la segregació” , marcada també per les obres dels laterals de la B-30, així com de l’etern conflicte respecte al pàrquing. Aquesta etapa coincideix amb l’elaboració d’un nou logotip de l’entitat (1994), el mateix que llueix en l’actualitat. A finals dels anys 90 i com a conseqüència d’un informe redactat per la Unió de Veïns, s’inicien les obres a la Plaça del Pi. El 1998, un cop inaugurada la remodelació de la plaça, la Unió de Veïns es planteja com a gran projecte impulsa la construcció del Centre Cívic.

 

 

L’últim any del segle XX el Tribunal Suprem rebutja l’expedient de segregació. Davant d’aquesta situació la Unió mira de reconduir el tema de la “independència municipal” sota la fòrmula d’ “Entitat Municipal Descentralitzada”.

 

 

Després de moltes complicacions, l’any 2003 s’inaugura el Centre Cívic, malgrat no estar en les condicions necessàries. En un inici, la Unió de Veïns s’havia d’encarregar de liderar el funcionament del Centre Cívic, però la Junta va refusar aquesta responsabilitat. Arran d’aquesta decisió l’Ajuntament ofereix a les entitats de Bellaterra que ocupin els diferents espais que ofereix. L’any 2005 la Unió va promoure el projecte “L’Estiu al Cívic”, elaborat per Ignasi Roda,  tot un programa d’activitats per a fer durant el mes de juliol amb l’intenció de potenciar l’espai que ofereix.

 

 

A partir d’aleshores s’inicià un període d'”incertesa”, fins que l’any 2005 s’aprova la constitució de l’Entitat Municipal Descentralitzada de Bellaterra pel Ple Extraordinari de l’Ajuntament de Cerdanyola, coincidint amb el 75è aniversari del nostre poble. Durant l’aniversari del poble la Unió de Veïns s’implicà en diferents actes programats: placa commemorativa a l’estació de Bellaterra, exposició sobre els ferrocarrils i l’edició del llibre “Bellaterra 1930-2005. Crònica de 75 anys” d’Ignasi Roda Fàbregas.

 

 

Ja tot un clàssic: la celebració del popular Quinto | M. Carballeira

 

 

 

Funcionament de la Unió de Veïns

 

La Unió de Veïns de Bellaterra està encapçalada per l’anomenada Junta Directiva, formada normalment per un President/a, Vicepresident/a, Secretari/a, Tresorer/a i els vocals, que en l’actual Junta en són tres.

 

 

La Junta Directiva es reuneix un cop al mes en les anomenades “Reunions de Junta” o bé “Juntes” on l’equip que la conforma treballa pel compliment dels acords presos durant l’Assemblea General Ordinària.

 

 

El màxim òrgan de decisió de la Unió de Veïns són les anomenades Assemblees Generals Ordinàries, que se celebren un cop a l’any, i en les que s’aprova l’exercici de l’any anterior així com un pla de treball per al següent.

 

 

 

 

Presidents i Presidentes de la Unió de Veïns de Bellaterra

 • Joan Fàbregas Soler
 • Josep Maria Marcet
 • Fèlix Estrada Saladich
 • Josep Maria Garcia Planas
 • Lluís Saladich
 • Jaume Moix
 • Miquel Rius
 • Josep Carballeira
 • Gemma Subirà
 • Jordi Macarulla
 • Ferran Gordillo
 • Joan Ros
 • Francesc Garcia Planas
 • Josep Simó
 • Belén Larburu
 • Josep Maria Riba

 

 

Alguns dels membres de l'actual Junta | J.M. Riba

 

 

 

Si vols més informació sobre la Unió de Veïns de Bellaterra (UvB) o tens algun suggeriment i/o pregunta envia’ns un correu a info@unioveinsbellaterra.cat i et respondrem el més aviat possible.

 

Si el que vols és inscriure’t en algun acte que haguem programat, pots fer-ho a través del correu: reserves@unioveinsbellaterra.cat

 

Moltes gràcies per l’atenció!

Entre totes i tots fem BellaterraDiari.

Gràcies per llegir aquest contingut

Vols llegir més…?

Bones vacances d’estiu, veïns de Bellaterra!

Bones vacances d’estiu, veïns de Bellaterra!

Acabem un curs marcat especialment pels problemes provocats per la pandèmia, però també per l’inici de la vacunació massiva, com a remei més eficaç per fer-hi front. Des de la Unió de Veïns, hem observat que els confinaments han comportat un major coneixement del nostre poble, dels seus carrers i del seu entorn més immediat. I això ha suposat un increment de la consciència que tenim molts aspectes urbanístics i serveis a millorar

0 Comentaris

0 Comments

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Rep les notícies de BellaterraDiari al teu correu

Gràcies per subscriure't al butlletí de BellaterraDiari!

%d bloggers like this: