Les dades són esgarrifoses: un de cada deu nens assegura haver sofert assetjament escolar en algun moment, però sens dubte en són molts més, ja que molts no arriben a denunciar-ho mai.

 

S’estima que cada any augmentaran en 100.000 el nombre de nens i joves víctimes del bullying a Espanya, si no canvia la llei al respecte i la nostra actitud davant del problema.

 

Com a mare de dos nens i una nena, ja no em serveixen les excuses “és cosa de nens” o “això sempre ha passat”. Crec que hem de dir prou i començar a educar (des de casa i des de l’escola) en la igualtat, la no-violència i el respecte a totes les persones.

 

I cal fer-ho ja! Cal parlar directament del tema amb els infants, perquè entenguin les greus conseqüències de l’assetjament escolar, els sentiments de tots els agents implicats, els seus motius, les seves pors,… i així descobreixin que, tan si són víctima, assetjador o testimoni, hi ha una sortida a aquesta situació.

 

La clau està en la prevenció, en treballar l’empatia, l’autoestima i la resolució de conflictes. Tots aquests temes els podem abordar fàcilment a partir de la literatura infantil i juvenil, perquè els contes són una gran eina educativa i una finestra al diàleg i la comunicació.

 

Podem començar amb alguns d’aquests contes i llibres:

 

“Nuna sap llegir la ment”, ed. BiraBiro (+3 anys): fantàstic per treballar l’empatia, posar-se en el lloc de l’agressor i entendre les dues visions d’un mateix conflicte. Nuna arriba a casa preocupada pel comentari d’un company. La seva mare li deixa unes ulleres de visió màgiques, amb les quals podrà llegir els pensaments dels altres. Serà aleshores quan descobrirà que a vegades la gent no diu el que pensa i podrà entendre els seus sentiments amagats.

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“El monstre petit diu NO!”, ed. Sushi Books (+3 anys): aquest conte m’agrada perquè fa entendre als nens que han de confiar amb els seus sentiments i expressar el seu descontent davant de certes situacions o actituds. Tots tenim dret a dir “no” quan algú no ens tracta bé, alguna cosa no ens agrada o no ens ve de gust o ens molesta, sense que això ens provoqui remordiments. Un conte sobre l’amistat, com relacionar-se i no deixar que abusin de nosaltres.

 

 

“Vermell o per què el bullying no és cap broma”, ed. Tramuntana (+5 anys): un conte que em sembla un imprescindible, per com mostra els sentiments de totes les partes afectades i com ens convida a reflexionar sobre aquest tipus de conflictes. A més es centra en els testimonis (passius o no) de l’assetjament escolar. Demostrant que està a les seves mans fer alguna cosa per aturar aquestes agressions. Importants programes antibullying han demostrat que en ells recau la clau per acabar amb aquests conflictes.

 

 

 
 

 

“Wonder”, ed. Nube de Tinta (+11-12 anys): aquesta és una història que tots els adolescents, preadolescents i els seus pares haurien de llegir. August, el protagonista, va néixer amb una severa malformació a la cara, després de moltes operacions i ser educat a casa, ha arribat el moment d’anar a l’escola. Més concretament a l’institut. No serà gens fàcil per a ell ni per als seus nous companys. Molt recomanable, de lectura fàcil i àgil, a més escrit en diferents parts narrades per diferents protagonistes de la història, de manera que ens dóna l’oportunitat de veure els sentiments de cadascun, les seves inquietuds i com perceben i viuen els conflictes del seu dia a dia.

 

 

Espero que t’hagin agradat aquests contes que ens ajuden a parlar obertament de l’assetjament escolar i són un petit pas cap a la prevenció d’aquests conflictes que, desgraciadament, són cada cop més presents a la vida dels nostres fills i filles.