Un dels tres pàrkings sota l'Ajuntament | Cerdanyolainforma.com

 

 

En la passada executiva oberta d’ERC Cerdanyola, l’1 de febrer, l’exregidor de Serveis Econòmics, Daniel Mallén, va exposar els detalls del cas detonant del trencament del govern: Cerdanyola Aparca. 

 

 

L'exregidor de Serveis Econòmics, D. Mallén, va parlar clar pel que fa a les irregularitats del cas i concloure que la millor opció seria el concurs de creditors, amb un repartiment dels actius proporcional a les aportacions fetes pels dos socis. També va anunciar que el jutjat número 7 de Cerdanyola ha obert un expedient per a investigar-ne els eventuals il·lícits penals, ja que, el cas “no té solució administrativa”. 

 

 

Cerdanyola Aparca es va constituir com empresa público-privada l’any 2004, amb una propietat per part de l’Ajuntament del 50% i la constructora Toro Construcciones S.A., amb l’altre. L’objectiu era construir i explotar tres aparcaments soterrats a la ciutat.

 

 

Injeccions de capital

 

La primera irregularitat, segons Mallén, va arribar l’any 2004 amb un problema de taxació. Es va valorar que l’Ajuntament feia una aportació de 933.283,65 €, prou superior a la prevista i, malgrat anar a mitges, no se li va exigir al soci privat que aportés la mateixa quantitat. Les injeccions de capital van continuar l’any 2007 i mai de forma equitativa entre els dos socis. En un inici el projecte no havia de suposar cap cost per part de l’Ajuntament.

 

 

Adjudicació de la zona blava

 

També va haver-hi irregularitats pel que fa a l’adjudicació de la zona blava. Segons el regidor, es va fer sense concurrència pública i amb un acord previ signat abans que el concurs passés pel ple. Es tracta d’una concessió a 25 anys amb un lucre elevat, ja que, l’any que menys benefici va aportar va ser de 528.000 €. La xifra total de l’actiu es calcula que estaria sobre els 4M d’€ i la facturació rondaria els 900.000 € anuals.

 

 

Explotació de la zona blava

 

L’explotació es va donar a Cerdanyola Aparca S.L., sense que tingués cap experiència ni estructura empresarial per a fer-ho. Aquesta va contactar amb una tercera empresa, SABA, per tal que ho gestionés amb el corresponent rendiment a 25 anys. L’únic servei rendible de Cerdanyola Aparca, gestionat per una empresa externa. El desembre del 2015, tant ERC com el PP asseguraven que s’hauria produït una il·legalitat amb aquest contracte i, segons ERC, calia portar el cas a Fiscalia i, segons el PP, no prorrogar-lo més. El passat 1 de febrer, Mallén va advertir que aquest era el motiu pel qual alguns partits polítics els inquietava judicialitzar l’assumpte. L’any 2016 la concessió a SABA es va retirar. 

 

 

Societat inviable

 

A partir del 2007 el pla de negoci va començar a tombar-se. Entre 2009 i 2015, Cerdanyola Opcions – posteriorment Cerdanyola Promocions – va fer una aportació d’1.900.000 € per pal·liar les pèrdues d’uns pàrquings que no interessaven a cap empresa. No es va fer mai cap inversió per ampliar-ne o millorar-ne el servei. Durant tot el procés es van emetre informes desfavorables per part de la secretària de l’Ajuntament i, el 2014, va aflorar que Cerdanyola Promocions tenia contractades encobertament a dues administratives, pagava el lloguer d’un local i contractes irregulars amb la Cap de Serveis Econòmics de l’Ajuntament, com a gerent, i la Cap de Serveis Jurídics, com assessora. 

 

 

Resum d’aportacions

 

Avui dia es calcula que l’aportació de l’Ajuntament puja a 4.254.060 €, mentre que la de Toro Construcciones S.A. a 2.576.500 €, el que suposa una participació municipal del 62% i del 38% per part del soci privat. La desviació inicial del projecte, segons Mallén, ha ascendit fins a un 528,83% per sobre del previst, sense comptar el deute de l’empresa insolvent. Després d'aquests fets, la liquidació i dissolució de l'empresa al 50%, no es pot duu a terme legalment.