Un dels punts neuràlgics de Valldoreix | Artur Ribera

 

 

Un element imprescindible per tal de crear un nou municipi és garantir-ne la viabilitat econòmica. En el cas de Valldoreix, tothom qui opina de la seva possible independència apunta la necessitat de disposar d’un estudi en profunditat sobre les conseqüències econòmiques.

 

 

 

Malgrat tot, per al president de l’EMD de Valldoreix, Josep Puig, “la viabilitat econòmica no ha de decidir si s’ha de ser independent o no. No es pot decidir això per si ens aniria millor o pitjor econòmicament, s’ha de ser just”. Però la pregunta de si Valldoreix seria viable està sobre la taula i el vocal d’Economia de la vila, Xavier Gavaldà, no ho té clar: “És complicat de dir perquè s’haurien de fer estudis que no estan fets”.

 

 

 

Aquest article forma part del reportatge Valldoreix independent: utopia o realitat?, publicat al DIARI de Sant Cugat:

Valldoreix, el poble que vol ser

L'autonomia de Valldoreix, una lluita centenària i constant

 

  

 

 

 

 

 

Relació fructífera

 

La vinculació econòmica entre Valldoreix i Sant Cugat està regulada per un conveni, que resumeix Carles Brugarolas, tinent d’alcalde d’Economia: “Hi ha una cistella de competències que desenvolupa Valldoreix i necessiten el cofinançament de Sant Cugat i, a la inversa, les competències que s’executen directament des de l’Ajuntament de Sant Cugat, han d’estar cofinançades per Valldoreix”.

 

 

Per exemple, Valldoreix paga la part proporcional de seguretat que li pertoca per habitants, ja que és una competència de Sant Cugat. La balança d’aquest conveni signat el 2013 deixa una aportació neta de l’Ajuntament a l’EMD d’uns 3,7 milions d’euros. “És el millor conveni que hem tingut mai”, reconeix el vocal d’Economia de Valldoreix, Xavier Gavaldà.

 

  

 

 

 

 

La independència milloraria la vida dels valldoreixencs?

 

Brugarolas assegura que Valldoreix seria viable com a municipi, però que caldria veure si els valldoreixencs en sortirien guanyant o perdent: “El que avui és incontestable és que l’Ajuntament aporta diners a l’EMD per a la seva existència, tal com està avui establerta, amb les competències que té i els ingressos que recapta. Però això no implica que no sigui viable”.

 

 

Per la seva banda, Gavaldà també té clar que “Valldoreix com a EMD està vist que funciona”. I és que el vocal d’Economia recorda que actualment Valldoreix té una molt bona salut econòmica, pagant els proveïdors a 15 dies i amb un deute del 20% (el màxim legal és del 75%). “Estaríem millor com a municipi independent? S’hauria de veure perquè ara estem molt bé”, reflexiona.

 

 

És en aquest punt en què Brugarolas reconeix que per a l’Ajuntament, Valldoreix implica una despesa: “El que fem és reconèixer la singularitat històrica de Valldoreix, i això comporta un cost. L’autogovern té costos”. Un aspecte que per al responsable d’Economia és perjudicial, econòmicament parlant, és la dispersió de Valldoreix. I és que la principal font de finançament dels ajuntaments és l’IBI, i la factura sumada de tot un bloc de pisos sempre serà superior a la d’una casa unifamiliar.

 

 

En el mateix sentit es pronuncia Gavaldà: “Com a EMD ja és un punt dèbil. La tipologia de Valldoreix, un poble amb molta extensió i poca densitat, que és la gràcia de Valldoreix i el que volem, fa que qualsevol servei sigui més costós per habitant”. I és que Gavaldà recorda que “un municipi incorpora moltes més competències que ara no té Valldoreix” i s’hauria de veure si es podrien assumir. Un exemple que posa és les expropiacions milionàries de zones verdes a Valldoreix que ha fet front l’Ajuntament: “Si haguessin caigut en un Valldoreix  independent, no sé si s’hi hauria pogut fer front”.

 

  

 

 

 

Les competències