Fotosíntesis | Indigohierbas

 

 

Un equip internacional codirigit per l'investigador del Csic al Centre d'Investigació Ecològica i Aplicacions Forestals (Creaf) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Josep Peñuelas, ha descobert una tècnica per millorar les projeccions del canvi climàtic.

 

 

Es tracta d'una anàlisi de l'activitat fotosintètica de les fulles perenne de pins, avets, teixos i xiprers, entre altres exemplars, mitjançant imatges de teledetecció obtingudes des de satèl·lits, que permetrà saber la captació de carboni atmosfèric, un aspecte que fins ara ha estat complicat, segons ha informat aquest dimarts la UAB en un comunicat.

 

 

Els investigadors han trobat que durant els mesos més freds la proporció de clorofil·la –pigment que dóna color verd– es redueix en favor d'altres pigments, els carotenoides –color vermellós o ataronjat–, i que gràcies a aquest mètode es podrà detectar la quantitat de l'un i l'altre, registrant els canvis estacionals en la proporció d'aquests pigments.

 

 

Aquestes alteracions estacionals dels pigments coincideixen molt bé i segueixen el mateix patró que la taxa fotosintètica i per tant, la producció primària bruta de l'ecosistema, és a dir, la quantitat total de CO2 fixada mitjançant la fotosíntesi i així permetrà estimar millor la quantitat de carboni que els ecosistemes capturen al llarg de l'any.

 

 

Aquesta nova pràctica, a més de tenir dades a més escala i més constants, ofereix la possibilitat de projeccions més ajustades i models més precisos de captacions de carboni a escala mundial, un avanç important en un context en el qual l'escalfament global accelera el canvi climàtic i altera els cicles i l'activitat fotosintètica de les plantes.