Oficina de Bankia, una de les entitats que tornen el cobrat per les clàusules sòl | David B.

 

 

 

L’advocat Raimon Margalef, de la Unió de Consumidors de Catalunya, ens ajuda a entendre què suposa aquesta sentència per als clients afectats. Va fer una xerrada dilluns a Can Rull.

 

 

Com puc saber si tinc una clàusula sòl?

Es pot fer de moltes maneres. Una d’elles és mirar a l’escriptura de la hipoteca, en l’apartat d’interessos variables es pot comprovar si el límit dels tipus d’interès té un topall mínim i màxim, però també es pot comprovar a través del rebut. Si durant molt temps s’ha pagat el mateix tipus d’interès, al voltant d’un 3 per cent, és senyal de que hi havia una clàusula sòl en la hipoteca.

 

 

Tothom pot reclamar el retorn dels diners de les clàusules sòl?

Segons Margalef, sí. Siguin del banc que siguin, els consumidors poden reclamar el retorn dels diners, ja que la sentència del Tribunal de la UE estableix que totes són abusives. Si algun client havia arribat a un acord amb el banc segons el qual es tornava una part dels diners a canvi de no emprendre accions legals, pot reclamar igual “perquè li haurien de donar la raó”.

 

 

Què s’ha de fer per reclamar?

El govern central ha tret un Real Decret pel qual els consumidors han de presentar una reclamació prèvia als bancs demanant que els hi tornin els diners que han pagat als bancs per les clàusules sòl. El banc tindrà un període de tres mesos per oferir una solució i hi haurà una negociació entre les dues parts. Si no s’arriba a un acord, el client pot anar per la via judicial.

 

 

Quant temps pot passar fins que cobri el que em pertoca?

Depèn de la quantitat de denúncies que hi puguin haver. Margalef assegura que és molt millor solucionar-ho durant el període de negociació entre els bancs i els clients, perquè sinó el procés es pot allargar bastants mesos tenint en compte que només per admetre la demanda ja en passa un.

 

 

Quines altres clàusules abusives em poden afectar?

N’hi ha moltes. Hi ha gent afectada per l’índex IRPH, que va desaparèixer al 2016 i no es pot cobrar actualment. A banda, hi ha els interessos moratoris o les despeses de formalització de la hipoteca. “La major part de les hipoteques tenen una clàusula abusiva”, assegura Margalef.