Plantacions | Cannabis

 

Els Mossos d’Esquadra van detenir el dia 7 de febrer dotze persones, de nacionalitat sèrbia, japonesa, bielorussa i espanyola,  com a presumptes autors dels delictes d'organització criminal, blanqueig de capital i diversos delictes contra la salut pública.

 

La investigació es va iniciar el juny de 2016 arran de la trobada d’una nau industrial on es cultivava marihuana. Després de les primeres indagacions els agents van acreditar que l’activitat que es feia en aquesta nau industrial amagava al darrere una activitat de major envergadura com el cultiu exhaustiu de plantacions de marihuana indoor en diverses naus industrials de la conurbació de Barcelona:  Prat de Llobregat, l’Hospitalet de Llobregat, Sant Andreu de la Barca, Rubí i Sabadell.

 

En una fase més avançada de la investigació els policies van establir que la destinació dels cultius eren diverses associacions cannàbiques de Barcelona: una del districte de Sant Martí i, l’altra, de la Barceloneta. Es dóna la circumstància que aquesta darrera associació va ser la primera que es va registrar a Catalunya i la que l’any 2012 pretenia invertir més d’1.000.000 d’euros al municipi de Rasquera, suposadament per cultiu de marihuana amb finalitats terapèutiques, que finalment no es va dur a terme.

 

Una altra línia de negoci il·lícita de l’organització era la creació continua d’associacions cannàbiques. Les inscrivien i registraven amb la finalitat de vendre’n la llicència a tercers i així obtenir ingressos en efectiu pel traspàs de les associacions.

 

L’estructura de l’organització va evolucionar amb el temps de manera que els seus gestors havien creat un entramat d’empreses, algunes de les quals de les denominades “empreses pantalla”, que els servien per llogar immobles, establiments, constar en els contractes de subministraments i obrir comptes bancaris. D’aquesta manera s’ocultava la identitat dels membres de l’organització.

 

En arribar en aquest punt de la investigació els agents van sol·licitar la col·laboració de la Unidad Regional Operativa adscrita al servei de Vigilancia Aduanera, que depèn de la Delegación Especial de Catalunya de l’Agencia Tributaria. Es va formalitzar un equip conjunt de treball amb l’objectiu d’avançar en el coneixement de l’entramat empresarial i en els moviments econòmics de  dels investigats, les seves societats i les associacions cannàbiques.