L’Enric Roig i el seu encarregat Gaspar Reyes

by | març 1, 2017 | Opinió

 

Enric Roig, el tercer per l'esquerra, en un acte a Bellaterra 1967 Foto: S. Vila-Puig

 

 

 

El mestre d'obres Enric Roig, bastí moltes torres de Bellaterra

 

 

Després de la guerra, en els anys quaranta, quan a Bellaterra es tornaren a construir cases, adquirí un bon protagonisme el mestre d'obres sabadellenc Enric Roig i Estrada, que si bé no era fill de la ciutat, hi tenia el seu negoci de construcció.

 

 

La meva mare, emprenedora de mena, que pensava sovint en  fer reformes a la torre i al jardí, va trobar en l'Enric Roig un col·laborador perfecte, que amb ciment, totxos i morter, feia realitat els seus projectes. Es per això que la figura de l'Enric -el nom era suficient per identificar-lo- a mi d'infant, ja m'era absolutament familiar. I no solament la d'ell, recordo molt bé el seu encarregat, Gaspar Reyes i àdhuc alguns dels seus operaris, paletes i manobres.

 

 

La majoria de les torres que es feren a partir d'aquells anys a la urbanització, foren dissenyades per l'arquitecte Emili Sala i bastides per l'equip de paletes de l'Enric Roig. Totes responien a un mateix patró fàcilment identificable; avui en queden ben poques. La nostra casa del carrer Miquel Servet és una d'elles, però l'any 1957 -per anar-hi a viure l'Elisa i jo- va ésser modificada en profunditat. Altres han estat enderrocades per fer-hi una nova edificació.

 

 

La presència de l'Enric Roig era constant a Bellaterra. Hi tenia molts clients i obres en curs que seguia personalment per mantenir contacte amb l'arquitecte i el propietari. Jo el tinc ben present. Era home de bona presència que parlava abundosament, aportant un seguit de convincents detalls sobre la futura obra i els materials que hi calia emprar.

 

 

Recordo una recomanació que sovint adreçava als seus operaris -els temps eren difícils i el ciment escassejava.

 

-Compte amb el “Porland”, és farina de blat! 

 

Inefable… Demostrà ésser un bon mestre d'obres que va saber dirigir molt be la seva empresa, que amb els anys i la valuosa col·laboració del seu fill Josep, va assolir una envergadura i volum de negoci molt considerable.

 

 

El que segur que passava tota la jornada a Bellaterra, era el Gaspar -l'encarregat de Construccions Roig, que donava les ordres al personal i supervisava les obres. No en va era un magnific professional. 

 

 

El Gaspar era un home alt i ben plantat, de pell fosca i agradable aspecte. Quan el vaig conèixer, ja tenia el mostatxo i els cabells platejats que cobria sempre amb un barret de bones ales i color clar. Parlava català amb un marcat deix andalús. Demostrava rigor en la feina i el seu tracte amb els operaris era estricte però cordial. Sí calia aixecar la veu per donar una ordre contundent, ho feia, però sempre amb correcció i simpatia, perquè a més d'autoritat, tenia un bon sentit de l'humor que no el privava d'ésser rigorós i amable a l'hora.

 

 

Vivia a Sabadell. Se'l veia arribar amb el tren, de bon matí, a Bellaterra, on romania fins última hora de la tarda. Anava constantment d'una obra a una altra, ordenant la col·locació d'una filera de totxos o enfilat d'alt d'una bastida, comprovant que la feina es fes correctament.

 

 

Han passat els anys però, tan al patró com a l'encarregat, els recordo amb molta simpatia.

 

 

La casa de Miquel Servet 6, en el seu estat original a on havia estiuejat en Capri. Constructor E.Roig 1955 Foto: S. Vila-Puig

 

 

Vols llegir més…?

“L’ecosistema del foc”

“L’ecosistema del foc”

Sovint veiem els incendis com un element negatiu, artificial, origen de destrucció i pèrdua de riquesa biològica. Però el cert és que el foc és un element més de la natura, com ho són la terra, l’aire i l’aigua. Els incendis forestals existien abans que els humans, i no només han contribuït a l’evolució de les espècies, sinó que podem dir que són font de diversitat.

“Consells per un estiu més sostenible”

“Consells per un estiu més sostenible”

Per aquest mes, i amb l’arribada de l’estiu i les vacances per a molts, he pensat fer una llista de coses que moltes vegades no fem prou bé i que contribueixen a reduir el nostre impacte negatiu sobre el planeta…

0 Comentaris

0 Comments

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Rep les notícies de BellaterraDiari al teu correu

Gràcies per subscriure't al butlletí de BellaterraDiari!

%d bloggers like this: