Aquests dies ja fa tres anys que vaig assistir a una jornada internacional d'Innovació i Alternatives en el tractament de l'Autisme, Trastorns per Dèficit d'Atenció i altres problemes del Neurodesenvolupament organitzada, entre d'altres, pel Grup Catalònia. Curiosament em vaig assabentar a través del Tot Cerdanyola d'aquells dies en la seva secció de Formació. Al Palau de Congressos de Barcelona ens van trobar més de quatre-centes persones. Va ser la primera vegada que vaig sentir parlar dels perfils genètics per al disseny de tractaments individualitzats. El ponent i coordinador de la jornada era el Dr Ignacio Lao, metge genetista que anunciava aquesta metodologia per abordar aquests tractaments. Em va captivar aquesta aproximació. Quan va acabar la jornada vaig voler parlar personalment amb el Dr Lao per que em va sorprendre que en l'entorn professional en què treballo mai n'havia sentit parlar d'aquesta metodologia. Des d'aleshores, he anat llegint i formant-me en aquest camp de la medicina, la Medicina Genòmica, apassionant. Amb l'Ignacio vaig parlant i ens escrivim de tant en tant, per aclarir dubtes, compartir petits projectes…. Tot un luxe!

 

Coneixent la seva trajectòria, sorprèn la tenacitat del Dr Lao d'aplicar els coneixements de la seva formació investigadora (inicialment estudiant el cicle de la vida de la medusa immortal Turritopsis nutricula, després d'altres, estudiant la malaltia d'Alzeimer, fibromiàlgia, fatiga crònica, malalties neuro degeneratives,…) en millorar la vida de persones amb trastorns que condicionen notablement la seva qualitat vida.

 

Altres dels nostres científics de prestigi reconegut, com el Dr Josep Baselga, el Dr. Manel Esteller, el Dr. Joan Massagué quan van rebre el Premi Internacional Catalunya l'any 2016 per les seves investigacions sobre el càncer, van destacar: Baselga, “aquesta és una partida d'escàs d'alt nivell que els científics volem guanyar amb un escac i mat”; Esteller va animar les noves generacions científiques, per què les cuidem per què puguin desenvolupar “un treball que va més enllà d'un mateix per beneficiar els altres“. Massagué va reivindicar la necessitat d'estadistes d'alçada que transformin l'entusiasme de l'investigador en avenç social.

 

La Dra. Helena Escuin-Ordinas, que treballa a la Universitat de California, i que de joveneta ben segur corria pels carrers de Bellaterra on vivia, va acceptar el repte d'investigar l'efecte secundari d'un fàrmac, segons la idea l'oncòleg Dr Antoni Ribas, per curar ferides, ja que el medicament engrossia la pell. Li va costar al Dr Ribas trobar un investigador que se'n fes càrrec, però la Dra. Helena Escuin va acceptar el repte. Els resultats són prometedors i podrien ser aplicats en la curació de lesions cutànies derivades de la diabetis. Enhorabona Dra. Escuin !

 

El proper dijous dia 16 el Fòrum Bellaterra organitza una tertúlia de títol “Genètica, una eina per cuidar la nostra salut“, és una petita aportació on servidora intentarà donar a conèixer com una part de la ciència, la genètica, pot millorar la nostra salut i la dels més febles.

 

Tots hi sou convidats!