Maria Rosa i Frederic Roda

by | març 9, 2017 | Opinió

Amics amb els que mantinguérem sempre una relació plena d’afecte.

Quan l’any 1957, després del nostre matrimoni, l’Elisa i jo anàrem a viure al carrer de Miquel Servet, estrenarem casa i veïnatge amb els que d’antic habitaven aquell barri de Bellaterra. 

Els habituals eren ben pocs. Sols tres famílies ocupaven les torres que hi ha a mà dreta de l’avinguda: els Uribe, els Pons i els Sanllehí. A l’esquerre, al primer tram hi havia un mur -semblant a unes restes ibèriques- i al seu darrera un deliciós bosquet en el que hi creixien brucs i farigoles i en el que hi niaven rossinyols que, al clar de lluna, feien sentir els seus refilets prodigiosos. Sota aquells pins jo hi havia collit algun rovelló. 

El en segon tram -entre els carrers de Miquel Servet, Sant Pancràs i Jeroni Martí-  s’hi troba la  finca que Joan Fàbregas, pioner de Bellaterra, va comprar l’any 1932 i en la que hi va fer construir la seva torre i posteriorment dues més. Recordo molt bé al senyor Fàbregas i la seva esposa, les fesomies i actituds d’uns d’els capdavanters de la nostra urbanització, compartint presència amb altres residents il·lustres: Frederic Roda Ventura, Rolando Cottet, Josep Salsas, Clement Vidal, Joaquim Cassolà…

La casa pairal dels Fàbregas -pulcrament conservada- fou en la que hi visqué de soltera i després de casar-se amb Frederic Roda, la gentil Maria Rosa que jo havia vist, els anys quaranta, una joveneta encara,  pedalejant pels carrers de la urbanització.

Amb la parella mantinguérem sempre una afectiva i intensa relació fonamentada, ben segur, pel nostre veïnatge i coincidents afinitats en molts aspectes que ens apropaven. El cert es que al llarg d’anys -tota la seva vida a Bellaterra- ens prodigàrem una mútua i profunda  simpatia. L’Elisa i jo conservarem perennement el record dels bons amics.

Frederic sortia cada matí amb la seva NSU cap a Barcelona (els Roda, pare, fills i néts han estat sempre uns fanàtics motoristes). La moto era el seu mitjà de locomoció preferit -el ferrocarril quedava en un discret segon pla- i és que imagino ha d’ésser molt gratificant governar els comandaments d’una màquina com aquella, sentint l’aire fresc a la cara -llavors no calia portar casc- acompanyat de la musica ritmada d’un motor de qualitat. 

A Maria Rosa la veiem passar a diari per davant de casa anant a l’Escola Tagore -creada per ella amb la col·laboració de Ramon Fuster- lluint un bonic vestit groc (el seu color preferit) i portant al braç un ram de gladiols vermells.

A l’escola Tagore hi anaren els nostre fills, que coincidint amb infants de Bellaterra i altres localitats, tenien accés a un ensenyament de qualitat i a unes relacions que encara avui mantenen.

El veïnatge i convivència amb nostres recordats amics propiciava que ens convidessin a les reunions i trobades que organitzaven sovint en el seu espaiós jardí i a les que acudia gent interessant amb qui donava goig conversar, escoltar música, o veure la representació d’una obra de teatre. 

Maria Rosa fou d’esperit inquiet i emprenedor. Una proposta de Frederic -a punt sempre d’engrescadors suggeriments- es proposava fer-la realitat superant dificultats -a voltes serioses- a les que s’enfrontava acceptant confiadament el risc.

A principis dels vuitanta, va muntar a Sant Cugat “Com a casa”, un saló de te que més tard convertiria en  restaurant, projecte en el que l’Elisa i Núria Mestres, també hi  participaren.

La grandària de la cuina -per exemple- no era pas l’apropiada per atendre la demanda d’una clientela, que ben prompte esdevingué nombrosa i addicta, com es pot comprovar per les mostres de complaença que els comensals deixaren escrites i per les bones critiques que els dedicaren els experts. Foren vuit anys de treball il·lusionat i intens.

 

Recordarem sempre més  Frederic i Maria Rosa amb autèntic afecte.

Frederic Roda al jardí de casa seva, rodejat de membres de la Old Vic Company, març de 1980 Foto: S. Vila-Puig

Vols llegir més…?

“L’ecosistema del foc”

“L’ecosistema del foc”

Sovint veiem els incendis com un element negatiu, artificial, origen de destrucció i pèrdua de riquesa biològica. Però el cert és que el foc és un element més de la natura, com ho són la terra, l’aire i l’aigua. Els incendis forestals existien abans que els humans, i no només han contribuït a l’evolució de les espècies, sinó que podem dir que són font de diversitat.

“Consells per un estiu més sostenible”

“Consells per un estiu més sostenible”

Per aquest mes, i amb l’arribada de l’estiu i les vacances per a molts, he pensat fer una llista de coses que moltes vegades no fem prou bé i que contribueixen a reduir el nostre impacte negatiu sobre el planeta…

0 Comentaris

0 Comments

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Rep les notícies de BellaterraDiari al teu correu

Gràcies per subscriure't al butlletí de BellaterraDiari!

%d bloggers like this: