FGC i el SEM realitzen una simulació d'emergència utilitzant la realitat virtual | FGC

 

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) està sent aquests dies l’escenari escollit pel projecte europeu AUGGMED per fer les seves proves pilot. L’objectiu dels tests és validar el funcionament de la plataforma de formació en casos d’emergències utilitzant la realitat virtual immersiva en 3D.

 

 

D’aquesta manera, aquesta setmana, s'han proves simulant una evacuació real a l’estació de Muntaner. Per seguretat, l'estació ha ser evacuada abans que el proper tren arribi per permetre una millor contenció i gestió de l’emergència.

 

 

L'objectiu del projecte AUGGMED és desenvolupar una plataforma basada en els denominats serious games. Aquestes plataformes 3D s'utilitzen per a la formació individual i conjunta dels agents que intervenen en amenaces a la seguretat o actes terroristes, com poden ser el personal d’estacions d’FGC, els equips d’Emergències Mèdiques, així com els cossos de seguretat, Bombers, Protecció Civil, entre d’altres. En aquest projecte hi han intervingut 13 participants de 6 països diferents: Bèlgica, Regne Unit, Grècia, Alemanya, Israel i Espanya.

 

 

El director del grup d’usuaris finals del projecte AUGGMED, Stuart Martin, explica que “la plataforma proporciona oportunitats perquè els alumnes se submergeixin en un incident, que molt ràpidament s’adonin de la seva pròpia situació i la situació dels col·legues al seu voltant. Permet als alumnes viure una experiència real i pensar analíticament malgrat els problemes, agilitzant la presa de decisions en funció de la seva situació actual.

 

 

El president de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, Enric Ticó, ha assenyalat que “amb la nostra participació pretenem que aquest sistema estigui a disposició de tots els operadors de transport perquè permet veure l’actuació real de cada un dels agents que intervenen de manera més senzilla, amb repeticions il·limitades i sense interrompre el servei.”

 

 

La plataforma utilitza les tecnologies de realitat virtual per crear un ambient d'immersió virtual de formació, que ofereix una oportunitat única per capacitar els membres dels diferents equips en condicions que no són possibles de reproduir d'una altra manera o que requereixen de costosos processos de simulació, instal·lacions i molts voluntaris, el que dificulta enormement la seva organització en una freqüència suficient per garantir l’adequat entrenament.