Les 20 emedés

by | abr. 28, 2017 | Opinió

Pantà de Riaño 

 

 

 

 

 

Tot fent camí cap al Parc Nacional de Picos de Europa hom travessa valls i muntanyes de natura espectacular 

 

El municipi de Valderrueda, a tocar del territori de la Muntanya de Riaño, és a la ruta meridional que ens acosta al Parc. 

 

Valderrueda té una extensió 5 vegades més gran que la de Cerdanyola del Vallès; però una població que no arriba als 1.000 habitants. L’ajuntament de Valderrueda és a Puente de Almuhey; un nucli urbà de Valderrueda que aplega poc més de 200 habitants. 

 

 

Valderrueda és el segon municipi amb més EATIM de la província de Lleó. Segons l’ordenament legislatiu espanyol, les EATIM són les Entidades de ámbito territorial inferior al municipio

 

 

Les EATIM comparteixen regulació a tot l’Estat Espanyol; encara que poden rebre diferents denominacions d’acord amb les voluntats polítiques de cada comunitat autònoma. A Catalunya, per exemple, se les coneix com a EMD (Entitats Municipals Descentralitzades). 

 

 

Caminayo, Carrizal, Cegoñal, La Espina, Ferreras del Puerto, La Mata de Monteagudo, i així fins a una vintena.  Tots són pobles preciosos de Valderrueda que tenen EATIM. Amb pocs habitants, pateixen el risc de l’abandonament. 

 

 

L’existència d’aquestes EATIM pot venir inspirada per la voluntat de conservar la memòria d’uns pobles que van camí d’evaporar-se; qui sap si és l’esperança de veure’ls renéixer amb nous pobladors. 

 

 

Només a la província de Lleó hi ha més EATIM que municipis té Catalunya. La xifra arriba a les 1.231. 

 

 

A Catalunya, les EATIM o EMD volten la setantena. Aproximadament un 20% d’elles són a la Vall d’Aran, que té un sistema d’organització territorial propi (en terçons); i vora un 75% del total les trobem al Pirineu o al Prepirineu. També amb pocs habitants

 

 

Vist el cas de Valderrueda o dels nuclis del Pirineu hom podria pensar si EMD correspondria a la sigla Eina per Mitigar el Despoblament

 

Vols llegir més…?

“Trànsits – 2”

“Trànsits – 2”

“Se’m fa difícil no estar-me’n de tornar a parla del trànsit de Bellaterra després de descobrir la barrabassada que s’ha fet al Camí Antic de Sant Cugat (o Camí dels Monjos). Per això he titulat aquest article Trànsits-2, seguint l’estela del que vaig escriure fa cosa d’un mes”.

“Quin ha de ser el paper del lector o lectora del futur?”

“Quin ha de ser el paper del lector o lectora del futur?”

Si mirem en quin idioma els ciutadans del nostre país accedeixen als mitjans, podríem dir que a les plataformes al cinema tot, o pràcticament tot, és en castellà. El mateix passa a la televisió i la premsa generalista, mentre que la ràdio és majoritàriament en català, i només en els mitjans de proximitat, impresos, digitals…, és pràcticament tot en català, tant a la Catalunya interior com a les àrees metropolitanes. Aquests mitjans són el nostre tresor a preservar, d’arrelament a la comunitat, d’integració, d’aprenentatge del català, d’informació amb rigor, i un llarg etcètera.

“Torna el pessebre vivent de Bellaterra”

“Torna el pessebre vivent de Bellaterra”

Article d’opinió d’Ignasi Roda. “Com es fan les tradicions? – Les tradicions?, pot dir algú o més d’algun amb to d’estranyesa, -Les tradicions no es fan, hi són i prou. Venen de lluny, per això son tradicions-. I potser, i en certa manera no estan errats del tot”.

0 Comentaris

0 Comments

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Rep les notícies de BellaterraDiari al teu correu

Gràcies per subscriure't al butlletí de BellaterraDiari!

%d bloggers like this: