Pantà de Riaño 

 

 

 

 

 

Tot fent camí cap al Parc Nacional de Picos de Europa hom travessa valls i muntanyes de natura espectacular 

 

El municipi de Valderrueda, a tocar del territori de la Muntanya de Riaño, és a la ruta meridional que ens acosta al Parc. 

 

Valderrueda té una extensió 5 vegades més gran que la de Cerdanyola del Vallès; però una població que no arriba als 1.000 habitants. L’ajuntament de Valderrueda és a Puente de Almuhey; un nucli urbà de Valderrueda que aplega poc més de 200 habitants. 

 

 

Valderrueda és el segon municipi amb més EATIM de la província de Lleó. Segons l’ordenament legislatiu espanyol, les EATIM són les Entidades de ámbito territorial inferior al municipio

 

 

Les EATIM comparteixen regulació a tot l’Estat Espanyol; encara que poden rebre diferents denominacions d’acord amb les voluntats polítiques de cada comunitat autònoma. A Catalunya, per exemple, se les coneix com a EMD (Entitats Municipals Descentralitzades). 

 

 

Caminayo, Carrizal, Cegoñal, La Espina, Ferreras del Puerto, La Mata de Monteagudo, i així fins a una vintena.  Tots són pobles preciosos de Valderrueda que tenen EATIM. Amb pocs habitants, pateixen el risc de l’abandonament. 

 

 

L’existència d’aquestes EATIM pot venir inspirada per la voluntat de conservar la memòria d’uns pobles que van camí d’evaporar-se; qui sap si és l’esperança de veure’ls renéixer amb nous pobladors. 

 

 

Només a la província de Lleó hi ha més EATIM que municipis té Catalunya. La xifra arriba a les 1.231. 

 

 

A Catalunya, les EATIM o EMD volten la setantena. Aproximadament un 20% d’elles són a la Vall d’Aran, que té un sistema d’organització territorial propi (en terçons); i vora un 75% del total les trobem al Pirineu o al Prepirineu. També amb pocs habitants

 

 

Vist el cas de Valderrueda o dels nuclis del Pirineu hom podria pensar si EMD correspondria a la sigla Eina per Mitigar el Despoblament