La font més misteriosa del terme municipal de Terrassa se situa a 480 metres d’altitud. I quan brolla, segurament és la més espectacular, perquè la roca es transforma en un bullidor que deixa anar l'aigua i que crea un riuet. Parlem dels Caus. Són moltes les persones -potser desenes- que quan plou de manera abundant s’acosten fins al quilòmetre 4 de la carretera de Rellinars. Què les porta a aquest indret? Una font curiosa com poques, un doll que forma una cascada. Hi ha mil i una teories sobre el moment en què ragen, i algunes estan relacionades amb períodes continuats de pluges abundants -al voltant de 200 mm en menys d’un mes, diuen alguns experts-. Ara viu el pitjor període de sequera des que es tenen dades estadístiques. Fa tretze anys que no ragen i que no es pot gaudir d'aquest fenomen de la natura, espectacular com pocs.

 

El conglomerats, amb els moviments tectònics, s’esquerden i apareixen fissures per on s’escola l’aigua. L’aigua de la pluja penetra en la terra fins a trobar les argiles, que són impermeables. Aleshores, l’aigua inicia el camí per aflorar a la superfície, així sorgeixen les fonts. El funcionament precís de les aigües dels Caus no es coneix del cert. Hi ha qui considera la intermitència de la surgència com a efecte de sobreeixidor d’una cavitat subterrània, en aquest cas la font raja per efecte sifó. Aquesta teoria es complementa amb la possibilitat d’un gran llac interior que faria rajar el conjunt de fonts intermitents de la zona.

 

Altres opinions, més fonamentades, consideren que no existeix el llac sinó que la roca funciona com una esponja o sistema de petits conductes interconnectats i, quan aquesta xarxa està saturada d’aigua, sobreïx pels Caus. També es considera la possibilitat de l’existència d’un aqüífer subterrani de considerables dimensions i que els Caus és el desguàs o sobreeixidor quan es satura. És determinant que prop d’aquí els conglomerats acaben, i comencen les micorelles o pissarres que, al ser impermeables, forcen l’aigua a sortir més amunt pels Caus, els Bullidors i els Cauets els quals, per aquest ordre, ragen a mesura que pren importància la quantitat d’aigua a desaiguar del sistema. Una altra de les teories és que ragen quan la riera de Les Arenes baixa tres cops en un mes. Hi ha opinions per a tots els gustos i misteri.

 

La Barbotera, La Saiola, La Pedregosa, fonts falses de Rellinars es relacione amb els Caus, que en teoria sempre és la última de rajar. L'explotació dels aqüífers del poble apareixen com una de les raons de la sequera continuada i llarga, si es consisera que tot forma part d'un mateix sistema. La darrera vegada que van rajar els Caus va ser el mes d'abril de 2004.