Una de les claus perquè una relació de parella funcioni és una bona comunicació on cada membre de la parella pugui expressar lliurement els seus sentiments i desitjos a l’altre.

 

 

Encara que això sembli senzill de fer, en el dia a dia hi ha situacions que generen emocions negatives (com ràbia, por, frustració, impotència …) afectant a la manera de comunicar-se.

 

 

Si aquestes emocions no són regulades adequadament poden produir estils de comunicació agressius on no es tenen en compte els drets i necessitats de l’altre, o passius, on no es respecten els drets i necessitats propis, causant diferents conflictes tant en la relació com a cada membre de la parella.

 

 

 

 

Els errors més comuns a l’hora d’expressar-nos i que dificulten l’entesa són:

 

 

1) La suposició:

Se suposen sentiments i pensaments negatius en l’altre sense verificar-los i actuant en conseqüència. Sovint pensem que la nostra parella no ens té en compte o bé que es comporta d’aquesta manera per fer-nos mal i no reparem en que potser ni s’ha adonat d’aquesta situació. I en comptes de verificar aquest pensament acabem dient frases del tipus: “Ho has fet per ferir-me”, “ja no m’estimes”.

 

 

2) Els retrets i les recriminacions:

No s’escolta a l’altre i no s’accepta un altre punt de vista diferent al propi. En aquesta situació acostumem a dir: “És que tu mai m’has ajudat en aquest tema” o “ja t’ho vaig dir que passaria això”.