De les mil i una variants que hi ha per pujar al cim de La Mola n'hem escollit una, la del Camí de la Font Soleia, des dels Dipòsits de Matadepera. No té pèrdua. Després d'una pujada forta d'uns vint minuts trobem una fita que ens marca el desviament per anar fins a la Soleia (un quilòmetre), que sempre raja. Només cal obrir l'aixeta.Tenim vistes de tota una vessant del Vallès, amb Sabadel, Castellar i Sant Llorenç Savall, i de totes les carenes muntanyoses del nord del país. Una perspectiva segurament diferent de la tradicional, que també ens descobreix balmes i llocs on regna la tranquil·litat entre els arbres i uns petits camins més que agradables, i amb un parell de passos relativament complicats, però aptes per tothom.

 

El Camí és força pla i ens porta fins a la Canal de Santa Agnès, que ens acosta en un curt ascens al vial que uneix La Mola amb el Montcau. Uns metres plans ens duen fins la penúltima pujada, que ja ens deixen amb vistes al monestir benedictí. Un passeig més i ja som a dalt. Tot depèn del ritme, però en menys d'una hora i mitja es pot fer el recorregut sense massa problemes. La baixada fins el punt de partida ja va a gust del consumidor: opcions n'hi ha per triar i remenar. La més habitual, per fer una ruta circular, és tornar pel Camí dels Monjos.