El senglar, un veí més de Collserola | Artur Ribera

 

 

[A sota, gràfics amb totes les dades] El 2016 a Collserola va acabar amb 575 senglars morts, la major part dels quals com a conseqüència de la caça. És el segon any amb més senglars morts dins del Parc Natural i també destaquen la cinquantena d'exemplars que han perdut la vida en accidents de trànsit i la vuitantena de senglars “problemàtics” que s'han capturat.

 

 

La presència de senglars a Collserola ha augmentat de forma exponancial els últims anys i les administracions fa temps que s'han fixat l'objectiu de controlar la seva població per evitar possibles problemes amb els ciutadans. Fins ara, la principal tècnica utilitzada per aconseguir reduir la xifra de senglars són les batudes i la caça. Concretament, en batudes es van matar 90 senglars, mentre que en autoritzacions especials de caça se'n van caçar més de 300.

 

 

Avui en dia, des del Departament d'Agricultura de la Generalitat veuen la caça com el sistema més efectiu per reduir la població de senglars i evitar que s'introdueixin en zones urbanes i residencials. Cal apuntar que ara s'ha posat en marxa una prova pilot a quatre municipis, entre ells Sant Cugat, per tal de posar vacunes anticonceptives als senglars per reduir la seva fertilitat.

 

 

Tot i això, hi ha associacions i professionals que no comparteixen aquesta opinió i veuen la caça com un mètode poc efectiu i poc ètic. És el cas de FAADA, que en el seu estudi sobre els senglars afirma que “hi ha dades que demostren que aquest tipus de gestió, a part de no ser gens ètica per el sofriment que ocasiona als animals, no és una mesura efectiva per a reduir el nombre de senglars i evitar els conflictes que ocasionen a la societat”.

 

 

L'entitat animalista exposa com la caça dels senglars, al contrari de disminuir problemes, el que genera és que els animals s'escapin de les zones boscoses i vagin cap a espais més residencials, on no hi ha caça. Això també provoca, segons FAADA, més accidents de trànsit.

 

 

Cal recordar que més de 4.000 persones han signat una petició a Change.org per exigir a la Generalitat que acabi amb les batudes de senglars.