L'ermita de Sant Pau del Riu-Sec amb el polígon Via Sabadell al fons | I. Soler (iSabadell)

 

 

Els Amics de Sant Pau del Riu-Sec reivindiquen promoure el complex patrimonial ubicat a l’entrada sud de Sabadell, poc abans de la celebració del 2n Aplec de Sant Pau de riu-Sec. El regidor d’Urbanisme s’ha compromès a posar al dia el Pla Director de l’espai i a intensificar les excavacacions arqueològiques. Però no ha convençut l’entitat, qui qualifica les seves paraules de “cançó repetida”.

 

 

Església romànica. Masia de Can Borrell de Sant Pau, del segle XVI. I jaciment arqueològic del voltant (unes sis hectàrees on hi van haver un assentament romà, una vil·la romana imperial, un assentament carolingi, una necròpoli i un assentament templari). El poc conegut jaciment de Sant Pau de riu-Sec configura un pol patrimonial històricament arraconat a Sabadell, al seu extrem sud, prop de Badia, i ara al mig del polígon comercial Via Sabadell, als peus de la C-58, no lluny d’una depuradora, i envoltat per diverses carreteres.

 

 

Carenas i Serracant, durant la presentació de l'Aplec de Sant Pau de riu-Sec. Autor: J.d.A.

Carenas i Serracant, durant la presentació de l’Aplec de Sant Pau de riu-Sec. Autor: J.d.A.

 

“Un espai ocupat, deteriorat, inhòspit i oblidat, amb un munt de carreteres i carreteretes que el travessen i ara producte del vandalisme”, denuncia la presidenta dels Amics de Sant Pau de riu-Sec, Francina Carenas. “El lloc queda malmès per la proximitat d’un centre comercial i de restauració. El cert és que la ciutat hi té un deute”, reconeix el tinent d’alcalde de Territori, Maties Serracant.

 

 

Nou Pla Director i més excavacions

Serracant s’ha compromès a posar en marxa la redacció d’un nou Pla Director de Sant Pau de riu-Sec, ja que el Pla Director de 2009 “no es pot complir perquè no ha estat possible materialitzar una inversió de centenars de milers d’euros. Farem un pla adaptat a la realitat actual”, ha assegurat, sense concretar cap calendari. També es negociarà un nou acord per intensificar a partir de 2018 les excavacions arqueològiques que alumnes en pràctiques de la UAB realitzen a l’indret. “Són insuficients i volem donar més abast a l’espai, permetent excavar, però també mantenir, identificar i donar a conèixer el jaciment”. Les excavacions es van suspendre l’any passat per concentrar-les aquest 2017. El pressupost és de 1.000 euros anuals. El nou acord entraria en vigor, un cop negociat, l’any 2018. Serracant també ha assegurat que la protecció del patrimoni és prioritat pel govern. Però tot plegat no ha convençut l’entitat:

 

Em sona a cançó repetida”, ha reblat Carenas, desencisada amb l’executiu municipal. “Teníem esperances que un govern d’esquerres tindria en la seva agenda Sant Pau de riu-Sec però no veiem cap fruit. Fem molta feina i no veiem res. Es parla molt del Pla Director però mentrestant es podrien fer cosetes, ja que l’espai no té llum ni tampoc aigua”.

 

“Potser d’aquí a un parell d’anys podrem dir que anem millor”, espera Serracant, qui es defensa mantenint que “el govern [central] del PP no ens deixa invertir tot el que voldríem. En el marge que tenim, fem. Ens falten més recursos i arribar a una situació que permeti passar dels deutes històrics a la cituat a construir”. Serracant ha posat de manifest que des de fa un lustre s’han fet accions: l’església és visitable i es neteja l’espai sovint. En breu es contractarà l’empresa per reparar els darrers actes vandàlics, del passat gener (més info: ‘Greus destrosses per vandalisme a Sant Pau de riu-Sec‘).

 

 

2n Aplec de Sant Pau de riu-Sec

 

Des de l’any passat, l’entitat Amics de Sant Pau de riu-Sec recupera l’Aplec de l’indret, celebrat el tercer diumenge de maig, segons Francina Carenas, presidenta de l’entitat, des del segle XVII. Unes 500 persones hi passaran diumenge, on s’han programat visites guiades, activitats infantils, sardanes, havaneres, cant coral i un concurs de fotografia, entre altres activitats. Tot entre les 10 i les 14.30 hores, amb la modificació de recorregut de la línia F6 per facilitar l’arribada des del nucli urbà. L’Ajuntament hi instal·larà una aixeta amb aigua. No abans, per evitar robatoris.