La xerrada es va fer en el marc dels Dilluns d'Òmnium Cultural | Cedida
 

 

El passat dilluns, 22 de maig, Òmnium Cultural va celebrar a Ca n'Ortadó una jornada sobre la conservació del patrimoni documental de Cerdanyola. Actualment, segons els organitzadors de la jornada, a la ciutat hi ha un important volum de documentació històrica, conservada en diversos arxius particulars, que ha estat reunida i conservada per iniciativa de persones i famílies interessades en la història local. Aquesta documentació, però, està dispersa i, en alguns casos, els seus propietaris comencen a plantejar-se si es podrà preservar quan ells ja no hi siguin.

 

 

Arribats a aquest punt, els organitzadors de la xerrada volíen plantejar si Cerdanyola disposa, actualment, de les infraestructures necessàries com per fer possible que, les persones que vulguin fer-ho, puguin donar aquest material, amb l'objectiu de garantir que no es perdi, i que quedi a disposició de totes les persones que, en el futur, vulguin consultar-lo, treballar o fer recerca amb ell.

 

L'acte es va celebrar als jardins de Ca n'Ortadó | Cedida

 

 

Moltes iniciatives en marxa, però descoordinades entre elles

 

Durant la sessió, es va posar de manifest que a Cerdanyola, actualment, hi ha molta gent treballant en aquest camp, tant des de l'Ajuntament com de diverses iniciatives privades que han generat arxius de diferents característiques. Entre d'altres, es va fer referència a l'Arxiu Xane i a l'Arxiu Mimó, que ja es poden consultar a internet. N'hi ha molts altres, però, tant o més importants, que encara no son accessibles al públic i que, en alguns casos, els seus propietaris volen cedir a la ciutat.

 

 

Entre les diferents intervencions per part del públic assistent caldria destacar, entre d'altres, la del representant de l'Arxiu Municipal, que va assegurar que aquest equipament està perfectament preparat com per començar a rebre documentació i donacions de documentació de forma immediata. Això ja s'està fent, encara que, segons va afegir, aquestes donacions han estat escases fins ara. Encarna Albella, d'altra banda, propietària de l'Arxiu Xane, va manifestar la seva voluntat de cedir aquest arxiu a la ciutat. Com a condició va manifestar tenir la seguretat que queda dipositat amb les necessàries condicions de conservació, i que el públic en general hi pugui accedir.