El mosquit tigre es distingeix per les seves ratlles blanques | Tarragona21

 

 

 

Un equip d'investigadors catalans, en col·laboració amb la Diputació de Girona, ha impulsat la plataforma Mosquito Alert per tal de fer un control i prevenció de la presència del mosquit tigre a l'estat espanyol. Es tracta d'un mapa interactiu on es mostra informació pràctica relacionada amb el mosquit tigre i que els ciutadans poden omplir.

 

 

El mapa incorpora a temps real la informació que envia el ciutadà, a través d'una aplicació per a mòbils. Així, en el mapa interactiu també es pot veure on els ciutadans han vist mosquits tigres o punts de cria. El valor afegit és que aquesta informació passi a mans de tècnics i ajuntaments per tal que prenguin les actuacions necessàries. L'objectiu és minimitzar el risc que la presència d'aquest mosquit suposa en la transmissió de malalties.

 

 

Actualment tenen uns 3.500 participants actius a tot l'Estat i ja s'han carregat al mapa unes 8.000 fotografies. Organismes internacionals, com ara l'ONU, ja s'han interessat per aquesta eina.  En parlem amb l'investigador Frederic Bartumeus, director del projecte.

 

 
 

En què consisteix Mosquito Alert?

És una plataforma on impliquem als ciutadans, a les administracions i a la comunitat científica. La idea és que els ciutadans enviïn observacions d'on han vist mosquits tigre i també de zones de cria… Aquesta informació ens servirà als investigadors per estudiar l'evolució i fases del mosquit tigre i a les administracions locals per saber els punts on hi ha més presència d'aquest mosquit. En definitiva, una eina a temps real que sigui útil per fer un control de la població del mosquit tigre.

 

De què us serveix aquesta eina?

El mosquit tigre ja no ens els traurem de sobre i participant en aquesta aplicació podem minimitzar els riscos d'aquests mosquits transmissors de malalties. La informació ens serveix per poder modelar el procés d'invasió i saber on hi ha més risc de transmissió de malalties en el cas que arribin persones amb virus tropicals.

 

Feu seguiment d'algun altre mosquit?

També fem un seguiment del mosquit de la febre groga, que igual que el mosquit tigre, es tem que pugui arribar a Europa. A Catalunya encara no se n'ha vist cap. Conjuntament amb el mosquit tigre, són els mosquits que poden transmetre malalties tropicals i que estan distribuïts per tots els continents. El mosquit de la febre groga va ser el que va provocar l'epidèmia de Zika l'estiu passat.