Els Bombers retiren la runa del mur que va provocar dues morts a Terrassa el 2014 | ACN

 

 

La comissió de Protecció Civil ha donat llum verda aquest dijous a un pla específic per respondre als riscos i emergències davant de fortes ventades i que permetrà alertar en funció de la vulnerabilitat del territori. El VENTCAT s'activarà quan es registrin ratxes de més de 72 km/h a les zones metropolitanes de Barcelona, Tarragona, Girona i Lleida i de 90 km/h fora d'aquestes àrees més urbanes, excepte a l'Alt Empordà, Baix Ebre i Montsià, on el llindar establert és de 120 km/h. Fins ara, davant episodis de fort vent, s'activava el pla genèric PROCICAT. “A Catalunya experimentem episodis de ventades que no tenen la mateixa incidència arreu del territori. No és el mateix un vent fort a l'Empordà que al Barcelonès o al Baix Llobregat”, ha afirmat el conseller d'Interior, Jordi Jané, per recalcar la necessitat d'un pla com aquest. Tot i que el Govern encara ha d'aprovar aquesta nova eina de Protecció Civil, amb l'informe favorable de la comissió el VENTCAT ja es podrà activar quan sigui necessari.

 

Els vendavals en territoris més vulnerables poden provocar un gran número d'incidències, sobretot per l'alta densitat de població. Sovint són danys materials i al medi ambient, però hi pot haver ferits i víctimes mortals. Una altra de les jornades més desoladores pel vent en els últims anys a Catalunya va ser el 9 de desembre de 2014, quan van morir dues persones a Terrassa en caure'ls un mur a sobre. Interior també inclou en aquell episodi de forts vents la mort d'una dona el dia abans en un accident a l'AP-7.