Bitllet de RENFE Foto: Josep Grifoll

 

 

 

Us informo que a la web de Rodalies de la Generalitat podreu calcular quants arbres calen per absorbir, en un únic dia, el diòxid de carboni que emetrà el vostre cotxe si no feu servir el tren.

 

Segons càlculs de la Generalitat, i pel trajecte de Bellaterra a Girona, en són uns 360.

 

Sant Cugat, a tocar de Bellaterra, i Girona són dues ciutats catalanes que superen els 90.000 habitants; disten, una de l'altra, 100 km; i estan localitzades en una de les 9 rutes principals de la xarxa trans-europea de transports (la Trans-European Transport Network).

 

En l'actualitat, el millor trajecte en tren de Bellaterra a Girona suposa anar a cercar l'AVE a Barcelona; cosa que demana un trajecte en FGC i un altre en metro.

 

Si us fa mandra agafar el metro, la vostra opció serà anar a Sant Cugat a cercar la Trans-European Transport Network.

 

La Trans-European Transport Network de Sant Cugat a Girona també forma part de la RFIG (Red Ferroviaria de Interés General del Estado).

 

La secció de la RFIG (per on circula la línia R8 de Martorell a Granollers) té vies i estacions instal·lades des del 1982, però ha estat inoperant durant dècades. L'estació de Sant Cugat no va obrir portes al públic fins al 2005, i la línia sencera fins al 2011.

 

El camí cap a Girona per la Trans-European Transport Network és entretingut. Requereix dos canvis de tren: un a Granollers per canviar de l'R8 a l'R2, i l'altre a Sant Celoni per passar de l'R2 a l'R11.

 

Sigui a Sant Celoni o a Granollers, els transbordaments poden ser llargs. Teniu temps suficient per sortir de l'estació i anar a fer un te amb llimona en un bar proper. El personal de seguretat és amable i us deixarà entrar i sortir sense haver de comprar un nou bitllet.

 

Una comparativa amb Suïssa, país modèlic en transport ferroviari, mostra els següents valors: si a Catalunya tenim 1.749 km de xarxa ferroviària, a Suïssa superen sobradament els 5.000.

 

Els trens suïssos transporten el doble de passatgers que els que tenim aquí, i en mercaderies els suïssos mouen 8 vegades més tones que els que roden per Catalunya.

 

No tot és qüestió de diners, a Suïssa no tenen alta velocitat.