Serafina Poch, introductora de la musicoteràpia a l’estat Espanyol

by | juny 23, 2017 | Cerdanyola

La cerdanyolenca Serafina Poch va introduir la musicoteràpia a l'Estat espanyol | Cedida

 

 

 

Nascuda a Cerdanyola del Vallès i filla d'un rabassaire molt actiu políticament, la inquietud de Serafina Poch la va portar, des de molt jove, a emprendre una aventura vital i acadèmica que, finalment, la convertiria en la introductora de la musicoteràpia a l'estat Espanyol.

  

 

  

Serafina Poch i Blasco va néixer a Cerdanyola del Vallès l'any 1931. Filla d'una de les famílies més conegudes del poble – el seu pare, Ramon Poch, era un dels membres més actius de la Unió de Rabassaires, i va arribar a ser jutge de Pau a proposta d'ERC -, la família, però, es va instal·lar a Barcelona el 1950, després de la mort del seu pare.

 

 

  

Amb només 20 anys, Serafina Poch, seguint el consell que aquest sempre li havia donat (“primer aprova unes oposicions, i després fes el que vulguis amb la teva vida”) ja havia guanyat una plaça de mestre nacional a Galícia, després de finalitzar els estudis de magisteri. També dominava, des de petita, el piano. La música s'havia convertit, feia temps, en una de les seves principals aficions.

  

 

  

Després d'un any a Galícia, però, demana una excedència per tornar a Barcelona i matricular-se a la Facultat de Filosofia i Lletres i seguir estudis de Pedagogia i Psicologia. Quan arriba el moment de preparar la tesina –que en un primer moment volia dedicar a la psicoanàlisi infantil – marxa a la Universitat de La Sorbona, a París, per documentar-se sobre el tema. Aquella primera idea, però, no arriba a quallar.

  

 

  

De tornada a Barcelona, un comentari, en principi intranscendent, a un dels seus professors (el prestigiós psiquiatre Nicanor Ancochea), va fer saltar l'espurna del que posteriorment es convertiria en l'eix de tota la seva carrera professional. Aquell dia, Poch li va dir de passada, a Ancochea que, possiblement, la música podria ser una bona forma d'intentar connectar amb els nens més petits, que encara no han après a parlar. Instantàniament, Ancochea li va explicar que acabava de rebre un text, signat per Juliette Alvin, que defensava exactament la mateixa tesi que, en aquell moment, era molt innovadora. Suggerint-li, tot seguit, que podia ser un excel·lent tema per a la tesina que tenia pendent.

 

 

  

El text d'Alvin la va fascinar, i la va empènyer a “enclaustrar-se” durant uns mesos a la Biblioteca Central de Barcelona buscant referències en textos clàssics sobre el poder curatiu de la música. Acabaria viatjant a Anglaterra per conèixer personalment a Alvin. Finalment, el 1964, publica la seva tesina, titulada “La Influencia de la Música en el Niño” i es llicencia en Filosofia i Lletres. Aquest és el primer text publicat a Espanya sobre musicoteràpia. Però no en té prou, i vol aprofundir més en el tema…

 

 

Vols llegir més…?

Cerdanyola es compromet a treballar per un municipi lliure i divers en el Dia de l’Orgull LGTBIQ+

Cerdanyola es compromet a treballar per un municipi lliure i divers en el Dia de l’Orgull LGTBIQ+

“Treballar per un municipi lliure i divers” va ser un dels compromisos que l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès va fer durant la celebració del Dia Internacional de l’Alliberament LGTBIQ+. Aquest 28 de juny, la plaça de l’Abat Oliba va acollir l’acte central de la jornada amb l’actuació dels alumnes de l’Institut Banús, la lectura del manifest i l’espectacle de la Churry Clown.

Un cotxe bolca a l’AP-7 a Cerdanyola

Un cotxe bolca a l’AP-7 a Cerdanyola

Un cotxe ha bolcat a l’autopista AP-7 entre Cerdanyola i Sant Cugat, després de patir un accident amb un altre turisme. La incidència s’ha registrat pocs minuts abans de les onze del matí d’aquest 13 de gener i encara no hi ha informació de si hi ha persones ferides

0 Comentaris

0 Comments

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Rep les notícies de BellaterraDiari al teu correu

Gràcies per subscriure't al butlletí de BellaterraDiari!

%d bloggers like this: