Placa franquista a un bloc de l'avinguda Primavera | Extret del Cens de simbologia franquista de Catalunya

 

 

 

Quaranta-dos anys després de la mort de Francisco Franco i prop del desè aniversari de l'aprovació de la Llei de Memòria Històrica, a Cerdanyola i Bellaterra encara hi ha restes de la dictadura feixista. Per reparar-ho, el Partit Demòcrata ha presentat una moció al ple de juny instant al govern municipal a fer un inventari de tots els símbols franquistes i a retirar-los.

 

 

  

Un dels vestigis de la dictadura més habituals a molts municipis són les plaques amb el jou i les fletxes dels habitatges de protecció oficial. El símbol era l'emblema de la Falange Española Tradicionalista y de las JONS, el partit únic franquista creat el 1937 a partir de la unificació política del bàndol insurrecte. Una de les característiques del feixisme era l'omnipresència dels seus símbols a l'espai públic, motiu pel qual es van incorporar el jou i les fletxes a les plaques dels habitatges de protecció oficial.