Paco Martínez i Mercè Garau al Centre Cívic de Bellaterra | J. Tardós

 

  

  

  

  

La qüestió de les pensions és un tema candent i d'actualitat. El dilluns dia 3 de juny, el madrileny Francisco Martínez, membre de Súmate, va plantejar la situació de les pensions en l'estat espanyol. Segons va explicar, amb el sistema de 'repartiment' actual, el pagament de les pensions a l'estat espanyol, perilla en un futur prou immediat. Com a exemple, va explicar que el fons o guardiola de les pensions era de més de 65.000 milions el 2011, i ha passat a ser en l'actualitat de només 15.000. I continua anat a la baixa.

 

 

 

  

També va qualificar com a “miserable” que l'estat espanyol amenaci amb la pèrdua de pensions perquè, encara que un treballador visqui a Xina, si ha cotitzat durant la seva vida laboral, ha de cobrar estigui a on sigui. Per tant, 'amenaçar és miserable'. A continuació va recordar que els diners de les cotitzacions no es van guardant en una bossa per pagar posteriorment les pensions al treballador, sinó que amb les cotitzacions dels treballadors actius es paguen les pensions als jubilats actuals.

 

 

 

  

Com a conclusió va tancar “en la nova república, Catalunya pagarà les pensions cobrades per Espanya i després, ja negociarem”.

 

 

Carles Pla en la presentació de l'acte | D. Sabartés

 

  

Segons Martínez actualment hi ha 2,5 actius per cada passiu, és a dir, que amb les cotitzacions de 2,5 treballadors es paga la pensió a un jubilat. Finalment va afirmar que, malgrat les amenaces, a Catalunya les pensions sí que estaran garantides, és més, la millor forma d'assegurar-les serà precissament la independència.

 

  

Posteriorment, Mercè Garau, del Servei Públic d'Ocupació, va fer una extensa explicació sobre el sistema actual i les polítiques actives i passives. Amb tot luxe de detalls, va exposar que Catalunya sempre quedava en inferioritat de condicions, respecte les altres comunitats autònomes, tot i ser el motor de l'estat. Garau va qualificar el sistema espanyol de “pervers”. Malgrat tot, va recordar que Catalunya és la tercera comunitat autònoma pel que fa a volum econòmic.

  

 

La trobada va finalitzar amb un ja clàssic refrigeri que va servir l'ANC de Bellaterra per comentar la xerrada de manera informal.