Mossos d’Esquadra de la Unitat Operativa de Mobilitat de la Divisió de Transports han desarticulat una organització criminal que furtava a turistes a les àrees de servei de l’AP-7. Els quatre detinguts, d’origen albano-kosovar, sostreien objectes de valor i diners de l’interior de vehicles després de distreure els seus ocupants als quals els deien que tenien la roda punxada i simulaven que els ajudaven.

 

 

La investigació, que s’ha allargat al voltant d’un mes, acredita que els detinguts tenen un grau d’especialització molt elevat, perfeccionat al llarg dels anys, i que els membres de l’organització tenen uns rols definits i escullen víctimes majoritàriament d’origen estranger. La seva multireincidència en la comissió reiterada d’aquest tipus de delicte ha comportat que el jutge hagi dictat una ordre d’allunyament de 300 metres de l’AP-7 a tot Catalunya per als integrants d’aquest grup. Per tant, se’ls prohibeix l’accés a aquesta autopista i s’evita que continuïn delinquint. És la primera vegada que un jutge dicta una mesura cautelar d’aquestes característiques.

 

 

A part de l’ordre d’allunyament i la retirada dels passaports dels detinguts, s’han iniciat gestions amb els jutjats europeus d’on viuen les víctimes per promoure rodes de reconeixement  virtuals i evitar que el cas s’acabi arxivant. Els autors acostumen a robar persones estrangeres amb la qual cosa es troben desorientades, molts cops no parlen l’idioma i acostumen a portar grans quantitats de diners.

 

 

L’organització desarticulada era molt itinerant ja que aprofitava la temporada d’estiu en què hi ha una major afluència de persones estrangeres a les autopistes per actuar. Posteriorment, i per evitar que la policia els detingui abandonen el país durant un temps i continuen actuant en altres països. De fet, dels quatre detinguts, només un d’ells té domicili al nostre país, mentre que la resta s’allotjaven de forma temporal a Catalunya durant el període que s’organitzaven per cometre els furts.