Bellaterra com Berkeley

by | jul. 18, 2017 | Opinió

 

 

 

 

 

 

Fa uns dies feia ordre a casa i vaig topar-me amb un llibret editat per la UAB. Em va fer gràcia recordar com era l’escut original de la universitat on vaig estudiar.

 

 

Aleshores tenia un disseny d’estil racionalista, on hi figurava la Senyera, la creu de St. Jordi i el nom de Bellaterra. 

 

 

Posteriorment, aquest escut va ser canviat per una imatge, diguem-ne, més neutral. 

 

 

Diria que no és el cas de la UAB però, en aquesta cursa cap a la neutralitat, algunes universitats han optat per una estètica tan asèptica que s’acosta a la de les empreses multinacionals.

 

 

Sembla que la neutralitat i l‘objectivitat siguin principis bàsics de la ciència. Tanmateix, qui la fa i qui la paga són persones que tenen perspectives ben subjectives. 

 

 

Persones influenciades per una determinada cultura, una llengua, una història personal o col·lectiva, la societat on viuen, les modes presents o les expectatives de futur. I això no és dolent per si mateix; és simplement humà.

 

 

De vegades aquesta neutralitat, tan perseguida, es veu acompanyada per un desig d’esdevenir, allò que els anglosaxons anomenen, una world class university.  Un concepte que té molts atributs positius, com el de la internacionalitat o el de l’excel·lència reconeguda fora de les nostres fronteres. 

 

 

Però que també pot acabar derivant cap a l’ensopiment. Cada cop hi ha més amistats que m’expliquen que s’han cansat de veure les mateixes botigues a cada ciutat que visiten. Igual roba, idèntics estris, el mateix cafè!

 

 

D’altra banda, avui, la UAB, coneguda com l’Autònoma, és tan autònoma com les altres universitats catalanes. Ho diu la legislació vigent de l’Estat Espanyol.

 

 

De fet, les universitats catalanes, curiosament, semblen menys autònomes que, per exemple, la Universitat de Londres. 

 

 

A les catalanes, el títol de doctor el signa el rector en nom del rei d’Espanya. Al Regne Unit, les universitats atorguen títols universitaris sense la intervenció de la monarquia anglesa.

 

 

Per això el nom d’Autònoma comença a grinyolar quan el terreny de joc s’amplia. 

 

 

La Universitat de Londres, considerada com a una world class university, sí que porta la creu de Sant Jordi al seu escut, i no passa res.

 

 

El 2018 podria ser un any ben escaient per recuperar el nom popular de Bellaterra per a la UAB. 

 

 

Al capdavall, el millor centre universitari públic dels Estats Units duu el nom de Berkeley, que fou un filòsof, però que també és el nom de la ciutat de Berkeley on hi ha el seu campus. 

 

 

Berkeley, una ciutat modesta si la comparem amb la seva veïna, la mundialment famosa ciutat de San Francisco.

 

 

Bellaterra no és el nom d’un filòsof, però el seu nom podria ser entès com l’esperança de conservar la Terra en tota la seva bellesa i esplendor

 

 

Bellaterra un nom ben International que deriva del llatí (llengua franca de les primeres universitats) i ben comprensible a tot el món.

 

 

Bellaterra podria arribar a ser la millor universitat pública d’Europa; com Berkeley ho és dels Estats Units..

 

 

El 2018, la UAB fa 50 anys, i University of California Berkeley en farà 150.  

 

 

Celebrem-ho amb aquest desig per a la UAB. Universitat Autònoma de Barcelona. Bellaterra (ó UCB Universitat de Catalunya. Bellaterra). 

 

 

 

 

 

 

 

Vols llegir més…?

“Trànsits – 2”

“Trànsits – 2”

“Se’m fa difícil no estar-me’n de tornar a parla del trànsit de Bellaterra després de descobrir la barrabassada que s’ha fet al Camí Antic de Sant Cugat (o Camí dels Monjos). Per això he titulat aquest article Trànsits-2, seguint l’estela del que vaig escriure fa cosa d’un mes”.

“Quin ha de ser el paper del lector o lectora del futur?”

“Quin ha de ser el paper del lector o lectora del futur?”

Si mirem en quin idioma els ciutadans del nostre país accedeixen als mitjans, podríem dir que a les plataformes al cinema tot, o pràcticament tot, és en castellà. El mateix passa a la televisió i la premsa generalista, mentre que la ràdio és majoritàriament en català, i només en els mitjans de proximitat, impresos, digitals…, és pràcticament tot en català, tant a la Catalunya interior com a les àrees metropolitanes. Aquests mitjans són el nostre tresor a preservar, d’arrelament a la comunitat, d’integració, d’aprenentatge del català, d’informació amb rigor, i un llarg etcètera.

“Torna el pessebre vivent de Bellaterra”

“Torna el pessebre vivent de Bellaterra”

Article d’opinió d’Ignasi Roda. “Com es fan les tradicions? – Les tradicions?, pot dir algú o més d’algun amb to d’estranyesa, -Les tradicions no es fan, hi són i prou. Venen de lluny, per això son tradicions-. I potser, i en certa manera no estan errats del tot”.

0 Comentaris

0 Comments

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Rep les notícies de BellaterraDiari al teu correu

Gràcies per subscriure't al butlletí de BellaterraDiari!

%d bloggers like this: