
Fa uns dies feia ordre a casa i vaig topar-me amb un llibret editat per la UAB. Em va fer gràcia recordar com era l’escut original de la universitat on vaig estudiar.
Aleshores tenia un disseny d’estil racionalista, on hi figurava la Senyera, la creu de St. Jordi i el nom de Bellaterra.
Posteriorment, aquest escut va ser canviat per una imatge, diguem-ne, més neutral.
Diria que no és el cas de la UAB però, en aquesta cursa cap a la neutralitat, algunes universitats han optat per una estètica tan asèptica que s’acosta a la de les empreses multinacionals.
Sembla que la neutralitat i l‘objectivitat siguin principis bàsics de la ciència. Tanmateix, qui la fa i qui la paga són persones que tenen perspectives ben subjectives.
Persones influenciades per una determinada cultura, una llengua, una història personal o col·lectiva, la societat on viuen, les modes presents o les expectatives de futur. I això no és dolent per si mateix; és simplement humà.
De vegades aquesta neutralitat, tan perseguida, es veu acompanyada per un desig d’esdevenir, allò que els anglosaxons anomenen, una world class university. Un concepte que té molts atributs positius, com el de la internacionalitat o el de l’excel·lència reconeguda fora de les nostres fronteres.
Però que també pot acabar derivant cap a l’ensopiment. Cada cop hi ha més amistats que m’expliquen que s’han cansat de veure les mateixes botigues a cada ciutat que visiten. Igual roba, idèntics estris, el mateix cafè!
D’altra banda, avui, la UAB, coneguda com l’Autònoma, és tan autònoma com les altres universitats catalanes. Ho diu la legislació vigent de l’Estat Espanyol.
De fet, les universitats catalanes, curiosament, semblen menys autònomes que, per exemple, la Universitat de Londres.
A les catalanes, el títol de doctor el signa el rector en nom del rei d’Espanya. Al Regne Unit, les universitats atorguen títols universitaris sense la intervenció de la monarquia anglesa.
Per això el nom d’Autònoma comença a grinyolar quan el terreny de joc s’amplia.
La Universitat de Londres, considerada com a una world class university, sí que porta la creu de Sant Jordi al seu escut, i no passa res.
El 2018 podria ser un any ben escaient per recuperar el nom popular de Bellaterra per a la UAB.
Al capdavall, el millor centre universitari públic dels Estats Units duu el nom de Berkeley, que fou un filòsof, però que també és el nom de la ciutat de Berkeley on hi ha el seu campus.
Berkeley, una ciutat modesta si la comparem amb la seva veïna, la mundialment famosa ciutat de San Francisco.
Bellaterra no és el nom d’un filòsof, però el seu nom podria ser entès com l’esperança de conservar la Terra en tota la seva bellesa i esplendor.
Bellaterra un nom ben International que deriva del llatí (llengua franca de les primeres universitats) i ben comprensible a tot el món.
Bellaterra podria arribar a ser la millor universitat pública d’Europa; com Berkeley ho és dels Estats Units..
El 2018, la UAB fa 50 anys, i University of California Berkeley en farà 150.
Celebrem-ho amb aquest desig per a la UAB. Universitat Autònoma de Barcelona. Bellaterra (ó UCB Universitat de Catalunya. Bellaterra).