Bellaterra com Berkeley

by | jul. 18, 2017 | Opinió

 

 

 

 

 

 

Fa uns dies feia ordre a casa i vaig topar-me amb un llibret editat per la UAB. Em va fer gràcia recordar com era l’escut original de la universitat on vaig estudiar.

 

 

Aleshores tenia un disseny d’estil racionalista, on hi figurava la Senyera, la creu de St. Jordi i el nom de Bellaterra. 

 

 

Posteriorment, aquest escut va ser canviat per una imatge, diguem-ne, més neutral. 

 

 

Diria que no és el cas de la UAB però, en aquesta cursa cap a la neutralitat, algunes universitats han optat per una estètica tan asèptica que s’acosta a la de les empreses multinacionals.

 

 

Sembla que la neutralitat i l‘objectivitat siguin principis bàsics de la ciència. Tanmateix, qui la fa i qui la paga són persones que tenen perspectives ben subjectives. 

 

 

Persones influenciades per una determinada cultura, una llengua, una història personal o col·lectiva, la societat on viuen, les modes presents o les expectatives de futur. I això no és dolent per si mateix; és simplement humà.

 

 

De vegades aquesta neutralitat, tan perseguida, es veu acompanyada per un desig d’esdevenir, allò que els anglosaxons anomenen, una world class university.  Un concepte que té molts atributs positius, com el de la internacionalitat o el de l’excel·lència reconeguda fora de les nostres fronteres. 

 

 

Però que també pot acabar derivant cap a l’ensopiment. Cada cop hi ha més amistats que m’expliquen que s’han cansat de veure les mateixes botigues a cada ciutat que visiten. Igual roba, idèntics estris, el mateix cafè!

 

 

D’altra banda, avui, la UAB, coneguda com l’Autònoma, és tan autònoma com les altres universitats catalanes. Ho diu la legislació vigent de l’Estat Espanyol.

 

 

De fet, les universitats catalanes, curiosament, semblen menys autònomes que, per exemple, la Universitat de Londres. 

 

 

A les catalanes, el títol de doctor el signa el rector en nom del rei d’Espanya. Al Regne Unit, les universitats atorguen títols universitaris sense la intervenció de la monarquia anglesa.

 

 

Per això el nom d’Autònoma comença a grinyolar quan el terreny de joc s’amplia. 

 

 

La Universitat de Londres, considerada com a una world class university, sí que porta la creu de Sant Jordi al seu escut, i no passa res.

 

 

El 2018 podria ser un any ben escaient per recuperar el nom popular de Bellaterra per a la UAB. 

 

 

Al capdavall, el millor centre universitari públic dels Estats Units duu el nom de Berkeley, que fou un filòsof, però que també és el nom de la ciutat de Berkeley on hi ha el seu campus. 

 

 

Berkeley, una ciutat modesta si la comparem amb la seva veïna, la mundialment famosa ciutat de San Francisco.

 

 

Bellaterra no és el nom d’un filòsof, però el seu nom podria ser entès com l’esperança de conservar la Terra en tota la seva bellesa i esplendor

 

 

Bellaterra un nom ben International que deriva del llatí (llengua franca de les primeres universitats) i ben comprensible a tot el món.

 

 

Bellaterra podria arribar a ser la millor universitat pública d’Europa; com Berkeley ho és dels Estats Units..

 

 

El 2018, la UAB fa 50 anys, i University of California Berkeley en farà 150.  

 

 

Celebrem-ho amb aquest desig per a la UAB. Universitat Autònoma de Barcelona. Bellaterra (ó UCB Universitat de Catalunya. Bellaterra). 

 

 

 

 

 

 

 

Vols llegir més…?

“La gran riuada”

“La gran riuada”

Tenia 9 anys. Plovia a bots i barrals. Encara érem a Bellaterra. Aleshores les vacances escolars acabaven a finals de setembre, quan llavors, es feien les maletes i tornàvem a Barcelona. Era un 25 de setembre i era un dimarts.

“Bellaterra monàrquica? En motiu de la mort d’Elisabet II”

“Bellaterra monàrquica? En motiu de la mort d’Elisabet II”

Bellaterra va ser fundada sens dubte per monàrquics i les seves maneres de fer les podríem titllar com gestores d’un petit reialme que s’havia constituït per reial decret – valgui la redundància – amb la permissivitat del moment d’una administració local, Cerdanyola del Vallès, que maldava per gestionar un poble que en qüestió de 30 anys havia passat de la pagesia a la indústria.

“La Festa Major ‘en minúscules'”

“La Festa Major ‘en minúscules'”

Però, per què la nit del divendres ha desaparegut? Cóm és que els joves no hi eren a la nit jove? Per què la única nit de la festa es va acabar a les 2 hores…? Ja no es fan des de fa temps les Gincames del Grup escolta o la Gincama Motor. Tampoc es fa el concurs de Pintura Ràpida ni tantes altres activitats que donaven joc, dins una mateixa franja, a que els veïns de diferents edats tinguéssin l’agenda “plena”.

0 Comentaris

0 Comments

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Rep les notícies de BellaterraDiari al teu correu

Gràcies per subscriure't al butlletí de BellaterraDiari!

%d bloggers like this: