L’EMD de Bellaterra es va crear el 5 de novembre del 2009 i va entrar en funcionament el Juliol del 2010. Per tal de celebrar aquesta data, reproduïm diferents escrits de representants d’entitats, comerciants i polítics

Ignasi Roda

Dramaturg

Creieu que és bo que una entitat constituïda de nou i propiciada pel consistori, amb només set anys de vida, hagi fet de l’enfrontament la seva clau de govern? Em conviden a parlar de l’EMD i els seu set anys de vida. Set anys? No és una xifra donada a efemèrides, com no sigui que es vulgui fer l’analogia dels 7 dies que Déu va trigar a crear el món. Potser sí que el que es preveia, quan es va constituïr l’EMD, era fer un nou món, un món visualitzat per aquells que, en el seu dia, varen reclamar la segregació i no ho aconseguiren, o per aquells que van creure que l’EMD seria un organisme d’aproximació amb l’Ajuntament. Sigui com sigui, l’EMD es va crear i ja porta set anys funcionant. I el cert és que, ni ha generat un nou món, ni ha servit per entendre’s amb l’Ajuntament. Però, anem al set! Als set anys els infants reben la comunió, això sí, si han estat bons i han complert els manaments. Bé, alguns d’ells amb prou feines els entenen o no tenen la capacitat per transgredir-los. Seguint amb la doctrina, caldria saber quins són els manaments que l’EMD, als seus set anys, ha complert i quins no. Posem-nos a la feina! Per no entrar en debats teològics, agafarem la referència dels deu manaments que s’ensenyen en el catecisme catòlic: 1. Estimaràs Déu sobre totes les coses. És evident que aquest manament s’ha acomplert del tot perquè, amb una majoria absoluta, qui mana es pot arribar a considerar una mena de Déu infalible, posseïdor de tota la veritat. 2. No diràs el nom de Déu en va. Els qui manen a l’EMD no ho sé si han profanat el nom, però els que no manen i la gent de a peu l’ha pronunciat, en va o endebades, i no ha aconseguit res de res. 3. Santificaràs les festes. Redéu si les han santificat! Fins al punt que se les han fet seves i això ens ha portat algun daltabaix de greus conseqüències. 4. Honraràs pare i mare. Si considerem que el pare i la mare són d’una generació passada, aquest manament no l’han complert, perquè de tot el que fa ferum de passat n’han defugit, que ve a ser com deshonrar els pares. 5. No mataràs. Poca broma! Aquí no s’ha matat a ningú, però sí que s’han oblidat de retre homenatges, ni que sigui presencialment, a alguns morts de la comunitat. També pels morts ha de governar una EMD. 6. No faràs accions impures. Aquest és un manament ben ambigu i que, potser, de vegades, va bé de saltar-te, però no seré jo qui destapi les interioritats del castell de l’EMD. El cert és que moltes vegades hi passo a hores intempestives i a la torre més alta encara hi ha llum. O són els de La Inestable que assagen? Pecadors!, aquesta gent del teatre. 7. No robaràs. Actualment el concepte robar no es limita a pispar diner o joies o altres coses de propietat aliena. La corrupció ve a ser una mena de robatori, es veu que amb llicència dels polítics, pel molt que costa resoldre els casos. Fins i tot s’amnistien sense haver-los condemnat. Tot plegat és fruit de l’opacitat. Els comptes de l’EMD són opacs? Quan arribin eleccions passarem comptes i farem balanç. Però el que sí és cert és que uns quants s’han anat en minutes d’advocats. 8. No diràs falsos testimonis ni mentides. Aquí caldria analitzar si tot allò que els actuals mandataris van prometre s’ha acomplert. Ho deixo al vostre criteri. Només cal anar a les hemeroteques. Però, ben mirat, i a parer meu, el seu programa no era que diguéssim un model de virtuts. 9. No consentiràs pensaments ni desitjos impurs. Segons com i de quina manera. Entenguem-nos! Un bon grapat de coses que ha fet l’EMD ens ha suscitat pensaments i desitjos impurs. Per tant, si ens atenem al fet religiós, l’EMD ha evitat ser contaminada pel contacte amb persones o coses que hom considera impures. Vaja, amb tot allò que és oposició. Manament acomplert! I finalment, el 10. No desitjaràs els béns del teu proïsme. Aquest manament estic segur que l’Ajuntament diria que l’EMD l’ha incomplert de totes, totes. I ara! Gosar reclamar diners si amb els que ens donen ja en tenim ben bé prou, a qui se li acut. I, certament, l’EMD no ha parat de reclamar allò que creu just per a Bellaterra. Sens dubte que aquí els hauríem de recolzar. El que no tinc tan clar són les maneres.
Ignasi Roda Fàbregas<br>
Ignasi Roda Fàbregas

Concebut a Bellaterra l’estiu del 1952. Nat a Barcelona l’11 de març de 1953. Fill de Mª Rosa i Frederic. Ha viscut tota la vida a Bellaterra, primer com a estiuejant i després de manera fixa. Alumne i professor de teatre de l’escola Tagore de Bellaterra (1957-1983) fundada pels seus pares i en Ramon Fuster i Rabés. Activista cultural de Bellaterra: Impulsor de la Festa Major i La Cavalcada de Reis, director de la Cia. La Inestable, cronista amb l’escriptura del llibre “Bellaterra 1930 – 2005. Crònica de 75 anys”, etc. Escriptor, dramaturg, poeta, articulista, cantautor, actor, director, professor i pedagog de teatre. Més informació a Viquipèdia.