Javier Pérez del Pulgar Clavell al seu despatx d’Organ | Artur RIbera

 

 

 

En quin punt es troba el sector immobiliari local? 

De la situació en què ens trobàvem durant els anys més durs de la crisi fins ara, la fotografia és ben diferent. El 2014 els preus van tocar fons i van començar a repuntar i encadenen més de 24 mesos de pujades. La baixada de l’atur, els baixos tipus d’interès i l’accés al crèdit, han reactivat el sector. 

 

 

Quin ha estat l’augment dels preus del darrer any?

Els preus creixen a un ritme superior al 8% per la compravenda, sobretot pel baix cost de les hipoteques i per sobre del 15% en lloguers. 

 

 

Aquest encariment pot comportar una bombolla? 

No hem d’abaixar la guàrdia. Estem en una etapa de normalització dels preus en la compravenda d’immobles. Altres països de l’entorn apliquen polítiques actives de contenció dels preus i demanden una pujada dels tipus d’interès semblant a la duta a terme per la Reserva Federal als EUA fa mesos. L’economia evoluciona per cicles, es tracta de no caure en els mateixos errors del passat.

 

 

Per a què servirà l’índex de referència de preus de Catalunya?

L’índex de referència impulsat fa unes setmanes està pensat com un element orientatiu per propietaris i llogaters per determinar quin és el preu mitjà de lloguer. Estableix tres rangs de preu/m2 segons el registre de fiances de l’Incasol. És una mesura que caldrà desenvolupar encara més i veure com evoluciona.

 

 

És cert que les immobiliàries tenen una llista d’espera per habitatges de lloguer? 

La demanda és molt forta i això provoca una forta competència de clients interessats a llogar un immoble que s’acaba de posar al mercat. Amb una o dues visites n’hi ha prou. 

 

 

La morositat frena la sortida d’habitatges de lloguer, es pot combatre?

El cas dels lloguers és més preocupant. Per controlar els preus hem de donar més seguretat a propietaris i llogaters; tornar al contracte de cinc anys per donar estabilitat a les famílies, i protegir jurídicament els propietaris davant la morositat ajudarien a incentivar l’oferta i estabilitzar els preus. Preus com els actuals haurien d’anar acompanyats d’increments salarials. El lloguer ha de ser una opció de llarga durada, com la compra.

 

 

Actualment Organ celebra el seu 50è aniversari, quin balanç en feu? 

Volem continuar oferint els nostres serveis 50 anys més. Representar Organ com a segona generació familiar és un orgull. El balanç és molt positiu i ens empenta a seguir creixent. Mai oblidant d’on venim. Aquest any estem de celebració, tot i que també passem un profund dol.