El monòlit en castellà, guixat, el dimecres 19 de juliol | J. Tardós

 

 

La nit del 18 de juliol ha aparegut una guixada sobre el monòlit de l'avinguda Josep Maria Marcet, davant de l'estació de Bellaterra. La pedra, que indica el nom del carrer, ha estat pintada amb esprai negre de forma que no es llegeix allò escrit a la superfície. 

 

La nomenclatura d'alguns carrers de Bellaterra han estat protagonistes, durant les últimes setmanes, de l'actualitat política local. 

 

A Bellaterra, el grup d'Esquerra Republicana ja va presentar una moció a la Junta de Veïns del mes d'abril per fer un canvi de nom a l'Avinguda de Josep Maria Marcet i Coll, empresari del tèxtil lligat al règim feixista i que encapçala un dels principals carrers de Bellaterra, el que baixa des de la Carretera BV-1414 fins a l'estació. Aquesta no va prosperar amb els vots en contra de Gent per Bellaterra i l'abstenció de Convergència. 

 

Al ple municipal del mes de juny a Cerdanyola una moció conjunta de la Junta de portaveus, a proposta del PDeCAT, també va reclamar la retirada dels símbols franquistes com aquells que “encara es poden trobar en alguns edificis de protecció oficial construïts durant aquella època”, però també elements de la via pública com el nom d'un dels eixos principals de Bellaterra, l'avinguda Josep Maria Marcet, que va ser alcalde franquista de Sabadell de 1940 a 1960 i que disposa d'un monòlit amb el nom en castellà.

 

Malgrat no conèixer-ne una relació directa, els últims fets coincideixen amb el dia del “Alzamiento Nacional”, o cop d'estat del 18 de juliol de 1936 contra el govern de la Segona República i que va conduir a la Guerra Civil Espanyola, la derrota de la República i l'establiment del règim franquista a Espanya.