Una bassa en una finca privada de la Floresta | Bernat Bella

 

 

 

Un grup de veïns de la Floresta ha impulsat una prova pilot de control del mosquit tigre al barri amb l'objectiu de reduir la seva incidència. És un dels projectes guanyadors del procés participatiu dels diners de lliure disposició del Consell de Barri de la Floresta, compta amb un pressupost de mil euros i està impulsat directament per florestans.

 

 

“Tenim una problemàtica important perquè tenim moltes cases amb jardins, rieres amb aigua estancada… i és un problema”, ha explicat al TOT una de les responsables de la iniciativa, Gisela Chebabi, que ha detallat l'origen del projecte: “Un veí es va preocupar, també per la qüestió de les malalties, i va proposar fer un projecte per la introducció d'elements de control biològic, com són libèl·lules, peixos i altres invertebrats.

 

 

Gisela Chebabi va elaborar un estudi de la presència i evolució del mosquit tigre a Sant Cugat entre el 2008 i el 2011, fet que li dona una visió més àmplia de la realitat. “La gent s'ha acostumat. Les picades de mosquit tigre ja no fan tant mal com abans, que sortien unes rodanxes molt grans”, exposa. Tot i això, alerta que és “un error” abaixar la guàrdia, ja que “és un mosquit molt perillós” i no “tothom està acostumat”.

 

  

 

 

 

 

Inspeccions a cases

Un mosquit tigre | Cedida

 

 

 

El primer pas és elaborar una diagnosi de la situació del mosquit tigre a la Floresta. “Instal·larem trampes de dos tipus per la Floresta per fer un control setmanal i veure quines espècies de mosquits hi ha”, detalla Chebabi. Així es vol caracteritzar les espècies de mosquits presents a l’àrea i, també, determinar el major nombre possible de punts de cria de mosquits a la via pública, a les instal·lacions municipals i a propietats privades del territori.

 

 

La intenció de la iniciativa és també assessorar el veïnat sobre les mesures de prevenció i control a través de visites in situ als jardins i patis dels habitatges; unes visites gratuïtes que es poden concertar a través de correu electrònic. Amb l'ajuda de dos estudiants de Biologia, es faran inspeccions tècniques entomològiques (buscar mosquits, siguin larves o adults voladors) als jardins d’habitatges i es determinarà, través d'enquestes, el nivell d’afectació en relació amb les molèsties patides per les picades.

 

 

Gisela Chebabi destaca que la idea fer participar els veïns en el projecte: “Volem fer una estratègia entre veïns i implicar a tots els florestans per anar eliminant punts de cria. Que s'impliquin i tinguin més coneixement”. Informar els veïnsés un dels puntals de la iniciativa, ja que “a vegades tenim molts mosquits a casa i no sabem que tenim al costat un punt de cria ni què podem fer”. Així, els veïns poden sol·licitar visites, permetre l'entrada a educadors ambientals o respondre l'enquesta.