Daniel Blabia: “Creuar l’estret de Gibraltar és com creuar l’AP-7”

by | jul. 27, 2017 | L'Entrevista

Daniel Blabia i Albert Pruneda   | Rosa Roda

 

 

 

 

 

Temps era temps uns amics aficionats a nedar i córrer, van crear aquest equip “Els Swimcerclats”, adscrits al Club Esportiu “El Cercle Sabadellès” amb l’objectiu de nedar a mar obert.

 

 

Els membres de “Els Swincerclats” el formem Toni Malagarriga, Daniel Blabia, Albert Pruneda i Tato Gutiérrez, entre altres. En total son gairebé uns 15 membres. 

 

 

Parlem amb Albert Pruneda i Daniel Blabia, veïns de Bellaterra.

 

 

 

 

 

-Bona tarda Albert i Daniel i gràcies per haver vingut. Parlem d’aquesta recerca de reptes en mar obert. Ara esteu entrenant per travessar l’estret de Gibraltar. Com us prepareu les travesses?

 

El que fem és combinar entrenaments en piscina i al mar. Solem entrenar aproximadament entre tres i quatre dies a la setmana un parell d’hores. Es podria dir que fem un 5000 metres cada cop.

 

 

-Heu d’estar forts. N’heu fet d’altres de travesses?

 

S’està posant de moda. Temps en darrera va ser el córrer i ara comença de manera molt incipient el nedar. Són empreses petites que ho promocionen. Ara per ara les més conegudes son la Marnaton i Radical que munten diverses travessies al llarg de l’any. La travessia que fem nosaltres és a nivell privat i ens l’organitza la “Asociación de Cruce a Nado del Estrecho de Gibraltar” (ACNEG)

 

 

-ACNEG?, a veure expliqueu-me això.

 

Si, no s’han complicat la vida en triar el nom. Ho va crear una persona a Tarifa que té l’exclusiva de poder fer-te creuar l’estret. Perquè creuar l’estret de Gibraltar és com creuar l’AP7. Hi ha molt trànsit de vaixells, de càrregues, d’activitats d’oci a més de tota la fauna de la zona. Aquesta Associació te els drets d’aturar el transit avisant a la torre de control del Marroc i d’Espanya. Adapta la nostra velocitat als vaixells i a la fauna que passi per allí.

 

 

-Caram quin poder que té aquesta entitat.

 

Bé és el seu negoci. Per creuar l’estret has de pagar sobre uns 3000€, siguis una o quatre persones que és el màxim. A l’any creuen unes 40 persones l’any i té una llista d’espera important de tot el món que pot arribar a dos o tres anys. Hi ha molt malalt per creuar estrets. 

 

 

-I que inclou aquest servei? Els plàtans?

 

Tan debò. L’avituallament ens els portem nosaltres. Ells posen una llanxa tipus zodíac al costat dels nedadors que et guia i un iot més gran de 7 o 8 metres amb un metge amb un petit equipament sanitari, els radars etc. T’acompanyen els 14 Km que hi ha (en línia recta) i et tornen en vaixell.

 

 

-No tothom pot fer aquestes distàncies en mar obert. Hi ha alguns criteris de selecció dels participants? Us cal algun carnet especial?

 

Bé cal un cert Currículum de proves que hàgim fet, experiència en mar obert. També ajuda estar avalats per un entrenador com és el nostre cas. Et demanen també a quina velocitat vas per a que el grup sigui homogeni. De fet és obligatori ja que com a molt han d’haver 25 metres entre una persona i una altre. Hem d’anar tots en bloc i t’has de comprometre a anar a la mateixa velocitat. Si vas sol es pot fer grups amb els que tenen la teva mateixa velocitat.

 

 

-Té inclús la potestat de no acceptar-te al grup?

 

Si i tant, et pot treure un cop has començat la travessa si no segueixes el ritme

Una cosa que és molt curiosa son els corrents marins. Agafes molta velocitat i el canvi de temperatura d’un mar a l’altre crea moltes corrents i per això és molt important que et guiïn. Vas nedant fent ziga zaga i d’aquesta manera pots arribar a fer de 15km a 21km. També et poden arribar a treure de l’aigua si veuen algun animal que s’acosti massa, esperen que passi i et deixen al mateix punt. Si veuen aletes sospitoses no s’ho pensen.

 

 

-David Meca va ser el pioner en aquesta modalitat. Tots el recordem nedant i menjant plàtans. 

 

I tant, David Meca és un referent i encara té molts rècords que no s’han superat. En quan a velocitat en Meca és una cosa estratosfèrica. Sens dubte és el que va donar a conèixer aquesta modalitat

 

 

-Quines incomoditats teniu alhora de nedar i en què gaudiu més?

 

Home, ja us ho podeu imaginar. Vas tancat amb un neoprè que t’estreny molt de dalt a baix i no te’l pots treure. Una incomoditat biològica. Pensa que vas menjant mentre nedes i el cos està en horitzontal i cal un entrenament per pair d’aquesta manera. Una altra cosa curiosa és que et mareges nedant i molta gent es pren medicació. Es la mateixa sensació de quan navegues. Ho passes molt malament si et mareges. 

I en què gaudim? Doncs en el repte individual. És una activitat molt solitària ja que requereix molta concentració i no pots parlar amb els teus companys. Gaudeixes del fons marí i del plaer de nedar. El 80% dels entrenaments els fem al port olímpic de Barcelona i tenim un mar força net.

 

 

-Per poder fer aquesta cursa teniu patrocinadors? Us heu de buscar vosaltres les fons de finançament?

 

No en tenim tot i que el Cercle ha col·laborat amb nosaltres. Li vàrem proposar que els Swimcerclats fos una secció del Cercle i va acceptar. Estem molt agraïts i allà on anem diem que som del Cercle. El dia a dia de les nostres feines se’ns menja i no tenim temps de buscar patrocinis. Però tot sigui dit que de material esportiu tenim un amic que és un Swimcerclat que té una botiga d’esports a Terrassa, Zone3 i ens cedeix els neoprens. Amb tot això i acompanyats de la família passem un bon estiu.

 

 

 

-Una molt bona manera de fer vacances, nedar acompanyat en mar obert i amb la família. Moltes gràcies i molta sort en la travessa a l’estret de Gibraltar

Vols llegir més…?

Carles Triginer, nou vocal de cultura: ‘El meu objectiu és escoltar Bellaterra’

Carles Triginer, nou vocal de cultura: ‘El meu objectiu és escoltar Bellaterra’

El bellaterrenc Carles Triginer és coordinador Servei Medicina Intensiva en Consorci Sanitari de l’Anoia i també el nou vocal de cultura de l’Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) de Bellaterra, que fa pocs mesos va entrar a l’administració com a membre independent i actualment ocupa el càrrec de l’exvocal de cultura, que va dimitir el passat mes d’octubre, Mei Barceló.

La vida d’una comunitat gitana des de la mirada del bellaterrenc Santi Llorens

La vida d’una comunitat gitana des de la mirada del bellaterrenc Santi Llorens

La comunitat gitana de la família Dosantos, d’origen portuguès, vivia sota un dels ponts propers a Cerdanyola del Vallès, al costat del riu Ripoll. Les barraques i rulots abandonades eren els seus habitatges i la ferralla, les deixalles abocades al riu, els estris que empraven en el seu dia a dia.

0 Comentaris

0 Comments

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Rep les notícies de BellaterraDiari al teu correu

Gràcies per subscriure't al butlletí de BellaterraDiari!

%d bloggers like this: