El monument de Can Xarau | Arnau Lleonart

 

Centenars de cerdanyolencs passen cada dia per davant de la gran escultura contra les guerres que hi ha al carrer Santa Anna, però molts no recorden quan es va instal·lar ni per què. La inauguració va ser el 20 de març de 2004, un any després dels primers bombardejos aeris dels exercits nord-americans i britànic sobre Bagdad. Començava d’aquesta manera la Guerra d’Iraq, justificada pel govern dels Estats Units sobre l’acusació que Iraq tenia armes de destrucció massiva. L’any 2008 l’expresident George W. Bush va afirmar que creure-ho havia estat el major error polític.

 

 

A Cerdanyola la resposta civil de rebuig a la invasió es va organitzar al voltant de la Plataforma Aturem la Guerra, que va celebrar una consulta ciutadana i va promoure el boicot als productes americans i britànics. En paral·lel, alguns estudiants de l'Aula del Taller de Soldadura de Can Serra van exterioritzar el seu rebuig amb l’escultura que ara trobem davant del poliesportiu de Can Xarau.

 

 

El dia de la inauguració el llavors alcalde Toni Morral va dir que qualsevol guerra “no és més que la demostració del fracàs i la perversió de la política”. Morral va aplaudir la tasca dels alumnes del centre de formació de Can Serra, “ja que més enllà de la seva valoració artística destaca com a símbol del valor de la pau, un símbol que la ciutat ha fet seu”.